Publié le 26 juli 2018

OVER KUSTEN EN MENSEN – Ruimte 17 : Aaibassin

mangrove

Bassin Tactile - Anne Sophie FlamentHet aaibassin werd ontworpen voor een direct contact tussen mens en dier en bezorgt u een onvergetelijke ervaring. Hier kunt u de dieren rustig strelen.
De roggen, die elke trilling in het water voelen, komen graag eens gedag zeggen.
Ontdek een hele nieuwe ervaring en voel letterlijk eens aan het zeeleven in dit bijzondere aquarium.

 

 

DE DIEREN VAN DE TENTOONSTELLINGEN

palétuvierpalétuvier

lieu jauneDE POLLAK

Pollakken leven bij de rotsen en afgronden en zwemmen graag in en rond wrakken, op zoek naar een maaltijd. Deze jagers kunnen tot wel vier miljoen eitjes leggen. De jonge visjes blijven dicht bij de kust, maar trekken verder het water in, eens ze sterk genoeg zijn.

 

morue

DE KABELJAUW

Kabeljauwen, echte koudwatervissen, wegen twee tot drie kilogram en worden tussen 50 en 90 centimeter lang, maar die afmetingen kunnen sterk verschillen van vis tot vis. De grootste kabeljauwen leggen tot wel 15 miljoen eitjes in één keer. Die drijven dan op het wateroppervlak, makkelijk vindbaar voor roofdieren. Er worden dan ook heel wat eitjes snel opgegeten.
Van de zestiende tot de achttiende eeuw nam de kabeljauw een erg belangrijke plaats in de Amerikaanse economie in, de vis was in overvloed te vinden. Er hangt zelfs een groot houten beeld van een kabeljauw in het Massachusetts House of Representatives in Boston.

 

raie boucléeraie boucléeDE STEKELROG

Deze rog van net geen meter lang heeft een karakteristieke, geringde staart. De stekelrog brengt zijn dagen vaak verstopt door en verrast af en toe een weekdier of een schelpdier om dat rustig te verorberen. De zwarte rechthoekige, platte eieren zijn erg herkenbaar en worden ook wel eens ‘zeemeermintasjes’ genoemd. De rog wordt ook graag klaargemaakt in de keuken.

 

ONTDEKT DE ANDERE RUIMTES VAN NAUSICAÁ

Duikt IN HET HART VAN DE ERVARING VAN NAUSICAÁ