DE MIJLPALEN belangrijkste
1977: Guy LENGAGNE wordt verkozen tot burgemeester van Boulogne en beslist om zijn stad een aquarium te schenken dat de eerste vissershaven van Frankrijk waardig is. Boulogne is een van de meest compacte middelgrote steden van Frankrijk en bovendien moet deze structuur langs de zee worden geplaatst. Er is dus maar één oplossing mogelijk: de kelders van het half afgebroken casino. Er wordt niet zomaar een gewoon aquarium gebouwd, want vanaf het begin legt de burgemeester de grote richtlijnen vast van wat NAUSICAA vandaag is: een onderzoekscentrum, een pedagogische trefplaats voor jong en oud, een plek om het publiek te sensibiliseren voor het zeemilieu en tegelijk een boeiend recreatieterrein dat honderdduizenden bezoekers uit de streek aantrekt.
1991: Oprichting van de Exploitatiemaatschappij van het Nationaal Zeecentrum. En dat Nationaal Zeecentrum krijgt de naam NAUSICAA.
18 mei 1991: Opening voor het publiek.
1994: Aankomst van de eerste kwallen.
1995: Eerste tijdelijke tentoonstelling, ‘La Mer et l’enfant’ – De zee en het kind.
1998: NAUSICAA verdubbelt zijn oppervlakte en is nu goed voor 4500 m² expositieruimte. In deze uitbreiding, die zowat 10.000 nieuwe zeedieren telt, worden de Californische zeeleeuwen ondergebracht en ook de ‘Tropical Lagoon Village’. Deze tropische zone maakt het observeren van haaien en koraalriffen mogelijk.
1999: Na zijn actieve deelname in 1998 aan het Internationale jaar van de oceanen wordt NAUSICAA door de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO uitgeroepen tot ‘Center of Excellence’ voor het sensibiliseren over het zeemilieu.
2002: Oprichting van het Wereldoceaannetwerk. Het ‘World Ocean Network’ is een internationale vereniging die musea, aquariums, wetenschappelijke centra, educatieve inrichtingen en niet-gouvernementele instellingen en organisaties bijeenbrengt.
Deze vereniging wil het publiek bewust maken van het belang van de oceaan voor de mensheid en van de impact van ons dagelijks handelen op het zeemilieu.
De leden werken op lokaal en regionaal niveau, maar door het opzetten van partnerships en dankzij het gezamenlijke optreden van het netwerk is het effect voelbaar op wereldvlak.
2003: Opening van de tentoonstelling ‘Sale temps sur la planète!’ – Beroerde tijden voor onze planeet: de eerste expositie over de klimaatverandering.
2005: Verwelkoming van de kaaimannen in het ‘Forêt Immergée’ (het overstroomde bos), een nieuwe ruimte die begin 2005 wordt geïntegreerd in ‘La Maison Planétaire’ (het planetaire huis) en die tot doel heeft om ons te laten nadekken over onze consumptiegewoonten.
2006: Nieuwe expositieruimte ‘Cap au Sud!’ – Koers naar het Zuiden – met de aankomst van de brilpinguïns.
2007: De kaap van de tien miljoen bezoekers is overschreden! Tweede toeristische trekpleister ten noorden van Parijs. Het Nationaal Zeecentrum is een echte publiekstrekker en een stuwende kracht voor de economische ontwikkeling.
2008: Lancering van ‘Planète NAUSICAA’ – planeet Nausicaa – een interactieve multimediatool, enig in zijn soort. Opening van de expositie-reportage over Madagaskar en de Straat Mozambique.
In de loopt van oktober zorgt NAUSICAA, met de hulp van een gespecialiseerde haaiendierenarts, voor een wereldprimeur: een operatieve ingreep op een grijze haai van het Zeecentrum.
Op 14 november ontvangt NAUSICAA tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van IMATA (International Marine Animal Trainers Association) in CANCUN (Mexico) de eerste prijs voor de medische training van zijn zeeleeuwen.
2009: Uitgifte van een aantal boeken van Christine CAUSSE en Philippe VALLETTE: ‘Secrets des abysses’ bij uitgeverij Fleurus en ‘MADAGASCAR, L’ILE OCÉAN’, met foto’s van Alexis ROSENFELD, bij uitgeverij Autrement.
Geboorte van de eerste baby bij de brilpinguïns.
2010: Officiële lancering in Frankrijk van de Europese campagne Mr.Goodfish. Dit project loopt in samenwerking met Acquario di Genova in Italië en Aquarium de Finisterrae in Spanje en heeft tot doel de consument actief te betrekken bij de bescherming van de mariene rijkdommen.
2011: Opening van de expositie ‘Histoires d’îles’ – Eilandenverhalen. Om zijn 20ste verjaardag te vieren stelt NAUSICAA deze nieuwe tentoonstelling voor. Hiermee wil het Zeecentrum de bezoekers laten dromen, ze laten reizen en ze in een volkomen andere omgeving plaatsen, met indrukwekkende of heel speciale dieren zoals de reuzenkraak, de bakerhaai of de grote rafelvis en ook met multimedia-activiteiten in een heel vernieuwende scenografie. Deze expositie legt de nadruk op de duurzame ontwikkelingsacties die op touw worden gezet door de eilandbewoners, zij zijn echte pioniers op het vlak van het beheer van de oceanen.
2013: Nieuw decor en een nieuwe tribune met 600 zitplaatsen voor het Californische reservaat van de zeeleeuwen.
2014: Opening van de ruimte ‘En mer à bord de la Thalassa’ – Op zee aan boord van de Thalassa – die gewijd is aan het oceanografisch onderzoek, in associatie met IFREMER.
2015: Nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Océan & Climat : chaud devant !’ – Oceaan en klimaat: te heet voor deze planeet! – met de steun van Météo-France en het Natuurhistorisch Museum van Frankrijk.
2016: Nieuwe ruimte ‘Forêt tropicale : incroyable biodiversité’ – NAUSICAA viert zijn 25ste verjaardag.
2017: Nieuwe kostgangers voor de mangrove: de op het land levende heremietkreeft (Coenobita rugosus), de periophtalmus of slijkspringer (Periophthalmus barbarus), de blauwe wandelende tak met rode vleugels van Madagaskar (Achrioptera Fallax) en de daggekko van Madagaskar (Phelsuma madagascariensis).
2018: NAUSICAA verandert van omvang. Met deze uitbreiding wordt het Nationaal Zeecentrum het grootste aquarium van Europa. Onder de stuwende kracht van de agglomeratie en haar voorzitter Frédéric CUVILLIER, burgemeester van Boulogne-sur-Mer, is het streefdoel 1 miljoen bezoekers per jaar.