Publié le 22 juli 2019

Op Reis in Volle Zee – Ruimte 5 : De Oceaan’s nachts

Slapen of niet slapen, dat is de vraag.

De donkere nacht is voor veel roofdieren in de oceaan het ideale moment om op jacht te gaan. Dankzij handigheidjes zoals bioluminescentie lokken sommige soorten hun prooien met licht. Maar… ook sommige prooien kunnen die techniek gebruiken en kunnen hun aanvallers om te tuin leiden door bijvoorbeeld veel groter te lijken dan ze eigenlijk zijn! Kwallen, inktvissen en lantaarnvissen verlichten de oceaan in allerlei spectaculaire kleuren.

Wanneer slaapt iedereen dan?

Sommige vissen kunnen zich met stukjes hout camoufleren, anderen verstoppen zich in spleetjes, tussen het koraal of in grotten. Grote zeedieren zoals dolfijnen en sommige haaien laten een deel van hun hersenen rusten en slapen met één oog open. Zo blijven ze toch alert en kunnen ze op tijd aan hun aanvallers ontsnappen.

De dieren van de tentoonstellingen

POISSON LANTERNE

LANTAARNVIS

Dit kleine visje is tussen de koraalriffen op minder dan 400 meter diepte te vinden. Overdag verstopt het zich graag in grotten, spelonken en spleetjes. Zodra de zon onder is, gaat het op zoek naar voedsel. Hij gebruikt daarbij een handig hulpmiddeltje: de lantaarnvis heeft een klein lichtgevend orgaan onder zijn ogen. Dat lichtje kan de lantaarnvis zelf doven en hij kan er zelfs mee knipperen! Dankzij het lichtje vindt de vis zijn prooi, kan hij communiceren of kan hij ontsnappen aan roofdieren.

In een donker stukje van de nachtelijke oceaan hebben we kleine spleetjes gemaakt om ‘binnen te kijken’ bij de lantaarnvissen. Zo kan u de visjes bewonderen zonder ze te storen.

 

 

Ontdekt de andere ruimtes van Nausicaá

Duikt in het hart van de ervaring van Nausicaá