Publié le 1 september 2020

De pinguïns van Nausicaá

 

De zwartvoetpinguïn Spheniscus demersus trekt onmiddellijk de aandacht van de bezoeker die binnentreedt in de expositie In het oog van de klimaatorkaan. De pinguïn, nieuwsgierig en grappig, lijkt een beetje onhandig op het land, maar wordt heel beweeglijk en snel zodra hij zich in het water bevindt.

De ‘ster’ van de groep luistert naar de naam Opale. Dit levendige en leergierige vrouwtje heeft geen angst van de bezoekers; ze komt heel dichtbij en er is haast onmiddellijk sprake van interactie.

Sinds 2006 pinguïns in Nausicaá

Manchot du cap à NausicaáSinds 2006 kan het publiek in Nausicaá pinguïns observeren. De kolonie bestaat momenteel uit 22 volwassen dieren die allemaal geboren zijn in Europese parken en aquariums. Hun leefruimte is ingericht volgens de kweekgids van het Europese voortplantingsprogramma, geschreven door dierenartsen en specialisten. De koppeltjes die zich in de kolonie hebben gevormd, kunnen zo genieten van voldoende intimiteit; sinds hun komst hebben ze het leven geschonken aan 18 baby’s.

Zodra ze zelfstandig zijn, vertrekken de jonge pinguïns naar kolonies in andere centra om het voortplantingsprogramma te verbreden. Op die manier hebben kleine pinguïns, geboren in Nausicaá, gezinnen gesticht in Oostenrijk, Italië, Hongarije …

Minder dan 2% van de populatie van zwartvoetpinguïns in de natuur

Les manchots du Cap à Mausicaá, dans l'exposition Océan et Climat

De zwartvoetpinguïn leeft in Zuid-Afrika en wordt bedreigd door de mens: koolwaterstofvervuiling (olievlekken), toerisme, kustbebouwing, incidentele vangst die gelinkt is met de visvangst en de overbevissing van soorten waarmee de pinguïns zich voeden. Al deze factoren hebben een sterke invloed uitgeoefend op de pinguïnpopulatie.

Ook roofvijanden zoals zeehonden, haaien en landdieren vormen een bedreiging voor een soort die zich zelf niet kan beschermen en die de mens nodig heeft om voor haar instandhouding te zorgen.

De populatie die in de jaren 30 een miljoen reproducerende koppels telde, is zo sterk gekrompen dat er nu in de natuur nog slechts 17.700 voortplantingsrijpe stelletjes leven.

 

 

Dat ruikt hier sterk!

Sommigen vinden dat er zich een sterke geur verspreidt uit hun habitat. Dat is de geur van guano, de uitwerpselen van de pinguïns. Deze geur is ook sterk aanwezig in hun natuurlijke milieu. Guano is rijk aan stikstof en daarom wordt deze substantie in Zuid-Afrika door de mens gebruikt als mest en het is dit gebruik dat ook aanzienlijk heeft bijgedragen tot de inkrimping van deze vogelpopulatie.

Op Antarctica konden dankzij sporen van guano, waargenomen via satelliet, kolonies van keizerspinguïns worden gelokaliseerd, die voorheen nog nooit werden geteld. Verrassend, toch?

Instandhoudingsactie

Logo de la SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds)

Nausicaá steunt de vereniging SANCCOB, een groep van vrijwilligers die in Zuid-Afrika ijveren voor de bescherming van de zwartvoetpinguïns en andere zeevogels. Deze vereniging verzorgt bijvoorbeeld pinguïns die met olie zijn besmeurd, redt jonge dieren en brengt deze groot om ze dan na een paar maanden opnieuw vrij te laten in de natuur. De sensibilisering van het publiek en het onderzoek naar ziektes en naar de groei van babypinguïns behoren ook tot de taken van SANCCOB.

Sinds 2006 heeft SANCCOB dankzij het peetschap en de bijdragen van bezoekers van Nausicaá tientallen pinguïns kunnen redden. Een van de verzorgers van ons team heeft in september 2017 ter plekke kunnen helpen bij het terugplaatsen van een tiental geredde pinguïns in hun kolonie.

Dr. Stephen van der Spuy, algemeen directeur van SANCCOB getuigt:

In een jaar zonder olierampen ontfermt SANCCOB zich over ongeveer 2500 zeevogels, verspreid over de 3 strategische centra in Kaapstad (provincie West-Kaap), Cape St Francis en Port Elizabeth (provincie Oost-Kaap). Zowat 1500 van deze vogels zijn zwartvoetpinguïns. […] Doordat jullie onze reddingswerken steunen, kunnen we strijden tegen een verdere achteruitgang van deze soort en kunnen we voorkomen dat andere soorten zeevogels uitsterven. Als we het evenwicht in dit steeds kwetsbaarder ecosysteem weten te handhaven, kunnen we er samen voor zorgen dat het aantal vogels stabiel blijft.

De vereniging SANCCOB viert in 2018 haar 50e verjaardag. Sinds de oprichting ervan werden al meer dan 95.000 zeevogels verzorgd.

Dit kan je interesseren

DUIK IN HET HART VAN DE NAUSICAÁ-ERVARING