Publié le 22 juli 2019

Op Reis in Volle Zee – Ruimte 4 : Een Duik in Volle Zee

 

De open zee is de thuisbasis van een ongelooflijk rijke fauna en flora. Hier wonen dieren van alle soorten en maten: van plankton dat we niet met het blote oog kunnen zien tot reusachtige blauwe vinvissen die wel 25 meter lang zijn. Die leggen, samen met andere lagenafstandszwemmers, ettelijke kilometers af om hun ideale partner of favoriete voedsel te vinden. Sommige vissen, zoals de sardines voor de kust van Afrika, verzamelen zich in gigantische scholen die 7 kilometer lang, 1,5 kilometer breed en 30 meter diep kan worden! De sardinetrek is een echt banket voor haaien, zeeleeuwen en walvissen die kilometers hebben gereisd om hun maag te vullen.

Dit oceaanleven blijft nog steeds een groot mysterie voor de Mens, die slechts een klein deel van deze omgeving heeft verkend. De rijkdom van deze biodiversiteit is belangrijk voor de toekomst: welke soorten gaan we nog ontdekken, wat kunnen die onontdekte plaatsen ons nog leren?

De dieren van de tentoonstellingen

mérou lancéolé DE DONKERE REUZENTANDBAARS

Tandbaarzen komen voor in de grote zeeën, maar verkiezen koralen, grotten en lagunes als hun woonplaats. Ze kunnen wel 2,7 meter lang worden en zo’n slordige 300 kg wegen. Deze enorme vissen koloniseren hun buurt voor lange tijd, en wel dankzij deze bijzondere eigenschap: ze kunnen van geslacht veranderen, naargelang de lokale behoeften van de soort. Ze zijn verlekkerd op vis, maar eten met plezier ook kleine haaitjes en jonge schildpadden. Het vlees van deze solitaire vis kan giftig zijn!

 

Ontdekt de andere ruimtes van Nausicaá

Duikt in het hart van de ervaring van Nausicaá