Publié le 11 juni 2019

OVER KUSTEN EN MENSEN – RUIMTE 2 : Eilandverhalen

Eilanden zijn werelden apart, helemaal geïsoleerd in het hart van de oceaan. Ze hebben unieke en verbazingwekkende eigen ecosystemen.

Er bestaan 43 kleine eilandstaten, verdeeld over eilanden of eilandjes en archipels: de Seychellen, de Maldiven, Tuvalu,… Namen die ons doen dromen van zon en zandstranden.

Doorheen deze tentoonstelling, opgesteld in samenwerking met de AOSIS (Alliance of Small Island States [Alliantie van Kleine Eilandstaten]) wil Nausicaá de prachtige rijkdommen van de eilanden tonen, maar ook de dreiging die ze ondervinden en de acties die de eilandbewoners ondernemen om de gevaren het hoofd te bieden. ‘Eilandverhalen’ neemt u mee op een tocht naar een ver eiland, waar we exotische landschappen ontdekken, bevolkt door bijzondere dieren. We trekken van eiland naar eiland op een audiovisuele reis en laten de eilandbewoners zelf vertellen over de uitdagingen waar zij mee te maken krijgen.

 

 

 

 

DE DIEREN VAN DE TENTOONSTELLINGEN

poisson chirurgien

DE DOKTERSVIS

Doktersvissen zijn erg herkenbaar: ze zijn plat en hebben een hoge rug. Ze komen voor op de koraalriffen van de tropische wateren. Een doktersvis is een echte ontsnappingskoning, maar heeft voor alle zekerheid zijn staart toch ook uitgerust met twee stekels die met een giftig laagje slijm zijn bedekt. Die zwaardjes zijn vooral handig als hij met andere mannetjes vecht.

 

 

Poisson clown

DE CLOWNVIS

Sinds Nemo op het grote scherm verscheen, is deze vis wereldberoemd. Het kleine diertje heeft nog heel wat in zijn mars! Clownvissen leven in harmonie met bepaalde zeeanemonen. Die hebben vaak giftige tentakels, maar clownvissen vinden er een veilig verstopplekje.

 

 

murène de Nausicaa

DE MURENE

Murenen zijn nachtelijke jagers die gedijen in tropische of gematigde wateren, of in de warme oceanen. Ze verstoppen zich op zo’n honderd meter diepte en zijn erg schichtig: in plaats van aan te vallen, vluchten ze liever. Deze vissen zien erg slecht en zouden vingers wel eens voor een lekker hapje kunnen aanzien…

 

POISSON VACHE NAUSICAADE LANGHOORNKOFFERVIS

Langhoornkoffervissen zijn kleine vleesetende vissen van nog geen 40 centimeter groot. Ze hebben twee uitsteeksels en een lange staart en zijn vooral omwille van hun kleur erg in trek bij aquariumliefhebbers. De vissen zijn bruinig tot geel en hebben blauwe vlekken. Ze doen zich tegoed aan koralen en leven dus in de buurt van riffen in de Indische en de Stille Oceaan.

 

ONTDEKT DE ANDERE RUIMTES VAN NAUSICAÁ

Duikt IN HET HART VAN DE ERVARING VAN NAUSICAÁ