Publié le 26 juni 2018

Over Kusten en Mensen – Espace 10 : Haaienaquarium

Ontdek de meesters van de zeeën! Kies het ruime sop met ons om de ideale zeedieren van dichtbij te bekijken.
Haaien zijn de bollebozen van de zee: ze zijn uitgerust met opmerkelijk ontwikkelde zintuigen en kunnen enorme snelheden halen.


Hoewel de angst voor haaien onze menselijke verbeelding al lang aanwakkert, is hun reputatie als bloeddorstige monsters niet gerechtvaardigd. Ze zien er dan wel indrukwekkend uit, maar gevreesde roofdieren zijn het niet. Ze worden ook wel eens ‘grafdelvers van de zee’ genoemd en zijn onmisbaar voor de levenscyclus in de oceanen.

Les animaux de l’exposition

Requin Taureau

DE ZANDTIJGERHAAI

Deze rondtrekkende soort is voornamelijk in gematigde en tropische wateren te vinden. Zandtijgerhaaien leven meestal in groep, vlak bij de kust. Ze worden niet erg groot: slechts zelden wordt een exemplaar meer dan drie meter lang. Deze haai ziet er indrukwekkend uit, met die rijen gebogen, vlijmscherpe tanden, maar is ongevaarlijk voor de mens.

De zandtijgerhaai is een ovivipare soort; de eieren komen dus al in de baarmoeder uit. Bij deze haaiensoort eet een van de embryo’s de onbevruchte eieren en de zwakke embryo’s op, zodat enkel het sterkste overblijft.

Met zijn 31 jaar is de zandtijgerhaai de oudste bewoner van Nausicaá!

 

DE VERPLEEGSTERHAAIEN

Verpleegsterhaaien leven vlak bij de kust, in tropische wateren. Ze hebben en platte kop en kleine oogjes.

Deze haaiensoort zuigt zijn prooien gewoon naar binnen! We vinden deze soort op het vaakst vlak bij de zeebodem in ondiepe gebieden, van aan het intergetijdegebied tot zo’n 130 meter diepte.

 

 

 

Tortue caouanne de Nausicaa

DE ONECHTE KARETSCHILDPAD

Omnivore particulièrement vorace, la tortue caouanne est un grand migrateur et est donc présent dans la quasi totalité des eaux tempérées et tropicales. Portée par les courants marins, cette tortue est capable de traverser le Pacifique pour rejoindre son lieu de ponte ! Pour s’orienter, elle utilise la lumière du soleil, mais également le champ magnétique terrestre.

 

Ontdekt de andere ruimtes van Nausicaá

Duikt in het hart van de ervaring van Nausicaá