De stadswallen van Boulogne-sur-Mer

Een van de erfgoedschatten van Boulogne-sur-Mer zijn de middeleeuwse stadswallen, de mooiste van hun soort in het noorden van Frankrijk.

Een niet te missen wandeling

Geniet van een prachtig uitzicht over de stad! De bovenstad van Boulogne-sur-Mer, sinds de Romeinse tijd omgeven door stadsmuren, biedt een opmerkelijk geheel van vestingwerken. En het goede nieuws is dat je een wandelroute langs de vestinggang kunt volgen, een van de favoriete wandelingen van de inwoners van Boulogne.

Een afspraak met de geschiedenis

De huidige vestingwerken werden in de 13de eeuw gebouwd bovenop de opeenvolgende muren van het Romeinse kamp. Ze zijn 1500 meter lang en vormen een vierhoek met vier poorten. Deze poorten bieden allemaal toegang tot de vestiginggang en bevinden zich al sinds de oudheid op nagenoeg dezelfde plaats! Elke poort neemt je een stukje mee in de geschiedenis en biedt je een ander uitzicht op de grote monumenten van Boulogne: het kasteel en zijn museum of de basiliek Notre-Dame en haar crypte.

Talloze verhalen

De Porte Gayole is met haar opening in de vorm van een spitsboog en twee torens al een bezienswaardigheid op zich. Deze dankt haar naam aan de voormalige 19e-eeuwse gevangenis (gayole in het dialect van Boulogne). Lets verderop, op de steilste helling, was de Porte des Degrés altijd een toegangspoort voor voetgangers. Haar naam verwijst naar de treden die je hier vroeger moest beklimmen.

Vanaf de Porte des Degrés zie je de westelijke hellingen van Boulogne-sur-Mer, en kun je bovendien gemakkelijk de pittoreske pleinen en steegjes van de oude stad bereiken. Boven de ingang, in de spitsboogvormige nis, staat het standbeeld dat Paul Graff maakte van de beroemde Maagd Nautonière van Boulogne.

De Porte Neuve (ook wel Porte de Calais genoemd) werd in de 17ee eeuw uitgebreid met uitstekende torens.

Van stenen tot tuinen

De promenade langs de stadswallen brengt je langs veel sporen van de geschiedenis: stenen van de Romeinse weg, schietgaten en bewakingspunten uit de middeleeuwen, sporen van de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog ...

Maar het is ook een heerlijke plek om te ontspannen. Mis vooral de bloementuinen van de oude stad en het Mariette Pacha-plein niet. Palmbomen, piramides, sfinxen, de zonneboot van Cheops ... Deze opmerkelijke tuin aan de poorten van de bovenstad brengt hulde aan de beroemde egyptoloog Auguste Mariette Pacha, die werd geboren in Boulogne-sur-Mer.

Toerisme aan de Opaalkust

Mariette salle égyptienne du chateau musée de boulogne sur mer

Het Kasteelmuseum van Boulogne-sur-mer

Een streek vol geschiedenis 2mn

En als je je trip naar het middelpunt van de oceaan zou aanv...

De crypte van de basiliek Notre-Dame, ee...

Een streek vol geschiedenis 2mn

De grootste crypte van Frankrijk bevindt zich in Boulogne-su...

De basiliek Notre-Dame

De basiliek Notre-Dame, een historische ...

Boulogne-sur-Mer 2mn

Nergens anders kun je een dergelijk bouwwerk ontdekken!

Wat is er te doen in Boulogne-sur-Mer op...

Wandelingen en wandeltochten aan de Opaalkust 4mn

Boulogne-sur-Mer ligt aan het Kanaal en heeft een uitgesprok...

Boulogne-sur-mer: Ga in de buurt van Nau...

Boulogne-sur-Mer 2mn

Een veelzijdige badplaats! Zowel stad van kunst en geschiede...

Verblijf in de Boulonnais: Bovenstad, be...

Séjours groupes 3mn

48 uur om er even helemaal tussenuit te zijn in de Boulonnai...