Publié le 1 september 2020

Het stekken van koraal

 

Corail

 

In de aquariologische opslagplaatsen van Nausicaá verbergt zich een heel bijzondere tuin, de koraalkwekerij. Al meer dan 20 jaar beheerst Nausicaá de expertise voor het stekken van koraal en in het Zeecentrum worden 70 soorten koraal gekweekt. Alle koralen die je in de expositie ziet, worden hier of in een partneraquarium gekweekt.

Productie op grote schaal voor het bassin van de volle zee

De verzorgers van het tropische team waren dus al lang voor de opening van de expositie Op reis in volle zee bezig met het kweken van koraal om de wanden van het bassin van de volle zee te bedekken, een gigantische opdracht. Uiteindelijk zullen er 10.000 koralen worden geplant.
Hoe? Uitgerust met een boormachine en koraalbasissen springen de duikers in het water om gaten te maken in het decor en er de stekken in te planten. In deze zone die vanuit de onderwatertunnel zichtbaar is, wordt de ruimte bevolkt met kopkoralen. Deze soort, die je aantreft bij het eiland Malpelo, heeft weinig licht maar veel voeding nodig. De verzorgers hebben een systeem ontwikkeld voor de verdeling van voeding waardoor deze koralen de nodige hoeveelheid eten binnenkrijgen om te groeien.

Dagelijks nood aan verzorging

De verzorgers zijn ‘s morgens druk in de weer in de verschillende ruimten van de expositie: ze moeten de aquariums reinigen, maar ook het voeden van de koralen behoort tot hun dagelijkse takenpakket. Het decor van de aquariums van de Koraaljungle werd speciaal uitgedacht om de koralen op te waarderen. Ook bij de keuze van de dieren die deze aquariums delen met de koralen werd rekening gehouden met de compatibiliteit tussen de soorten. Zo kan de gele koraalgobie alleen eitjes leggen op levend weefsel, in dit geval koralen van het geslacht Acropora.

De koralen in de expositie

Naast de koralen van het grote bassin van de volle zee, tref je ook heel wat koralen aan in de aquariums van de expositie Over kusten en mensen.
Zachte koralen, harde koralen, fluorescerende koralen … Je kunt talrijke soorten koraal bewonderen op het rotsachtige strand van de tropische lagune, maar ook in de ruimte van de Koraaljungle.

Meer informatie over koraal

Dit kan je interesseren

DUIK IN HET HART VAN DE NAUSICAÁ-ERVARING