Publié le 22 juni 2020

Hoogtepunten zomer 2020

Nausicaá, Nationaal Zeecentrum

Boulogne-sur-Mer

 

 

 

Nausicaá heeft een paar dagen geleden zijn deuren opnieuw opengesteld voor het publiek, met nieuwe onthaalvoorzieningen voor een optimaal comfort tijdens het bezoek, gecombineerd met strikte hygiënevoorwaarden.

Tijdens deze onvoorziene sluiting zijn alle teams blijven doorwerken aan verschillende projecten, zoals de realisatie van een nieuwe Mr.Goodfish-ruimte aan het einde van de expositie ‘Over kusten en mensen’, het opzetten van een tijdelijke expositie ‘In het oog van de klimaatorkaan’, de deelname aan de Wereld Oceaandag op 8 juni met de lancering van een challenge op de sociale netwerken en de participatie aan het Europese project ‘Ocean Literacy’.

 

Juli 2020: opening van een nieuwe Mr.Goodfish-ruimte

 

          © Nausicaá

In 2020 viert het Mr.Goodfish-programma zijn tiende verjaardag. Het werd in maart 2010 in Frankrijk gelanceerd door Nausicaá, het Nationaal Zeecentrum, in Italië door Acquario di Genova en in Spanje door Aquarium Finisterrae en heeft tot doel het publiek bewust te maken van een duurzame en verantwoorde consumptie van zeeproducten.

Om de tiende verjaardag van het programma in de verf te zetten, opent Nausicaá een soort ‘visbar’. Met deze foodbar wil het Zeecentrum het belang van de stem van de consument aantonen. De keuze aan de viskraam beïnvloedt de hele keten van zeeproducten. Door de aanbevelingen van Mr.Goodfish te volgen, rekening houdend met het seizoen en de voorraad, spant het hele circuit zich in voor het behoud van de natuurlijke rijkdommen.

 

In deze nieuwe, interactieve ruimte worden activiteiten en proeverijen rond zeeproducten georganiseerd.

 

Het programma streeft ernaar om het publiek deelgenoot te maken van de bescherming van de zeerijkdommen door elk seizoen een lijst te publiceren met zeeproducten die worden aangeraden door de specialisten ter zake. Deze aanpak is bedoeld om de sterk verminderde voorraden van bepaalde zeeproducten veilig te stellen door andere producten te consumeren die in overvloed aanwezig zijn.

 

Eind juli 2020: opening van de expositie ‘In het oog van de klimaatorkaan’

 

© Pixel n’Pepper

Voor Nausicaá is het klimaat een belangrijk zorgpunt, omdat de Oceaan zich in het hart van de gigantische wereldklimaatmachine bevindt. De oceanische uitgestrektheid en de ongelofelijke diversiteit van de soorten die erin leven, worden nu getroffen door de klimaatverandering, en zo wordt het natuurlijke evenwicht van de Aarde compleet verstoord. De impact van deze fenomenen laat zich voelen bij elk aspect van onze manier van leven: gezondheid, veiligheid, voeding, economie, woonomstandigheden, cultuur, tewerkstelling … Toch bezit de Blauwe Planeet een ontzettend groot potentieel om ons te helpen bij het herstellen van een natuurlijk evenwicht en de Oceaan kan aan de basis liggen van innovaties en activiteiten die hoopgevend zijn voor onze toekomst.

In de nieuwe expositie ‘In het oog van de klimaatorkaan’ snijdt Nausicaá het onderwerp van de klimaatverandering aan. Dit gebeurt op de typische wetenschappelijke, pedagogische en museologische wijze die het Zeecentrum al 30 jaar karakteriseert.

Door de indrukwekkende opzet ervan is deze expositie nog opmerkelijker: je loopt door een decor op schaal 1/1 en dat zorgt voor een heel speciale sfeer, een totaalspektakel gecreëerd met behulp van technologische studiohoogstandjes. Niet te missen!

this may be of interest to you

PLONGEZ AU CŒUR DE L’EXPERIENCE NAUSICAÁ