OVER KUSTEN EN MENSEN – RUIMTE 12 : Koraaljungle
De felgekleurde, levende koralen zijn kleine diertjes die absoluut onmisbaar zijn voor het behoud van de biodiversiteit in de zeeën.
Hun aanwezigheid is cruciaal. Ze dienen niet enkel als voedsel voor een aantal diersoorten, maar vormen voor veel anderen ook een habitat. Koralen komen voor in tropische regio’s en worden vaak bevist of ingezet als toeristisch lokmiddel. Die menselijke ingrepen zetten de koralen sterk onder druk; vandaag de dag zijn ze zelfs bedreigd. De koralen verbleken: ze verliezen hun kleur en sterven langzaam af. Dat fenomeen komt steeds vaker voor. In een aantal gebieden in de Maldiven is zelfs 90% van alle koralen al gestorven. De eilanden in de Maldiven zijn echter sterk afhankelijk van de koralen: die beschermen hun kusten namelijk tegen erosie.
Om het vreselijke fenomeen tegen te gaan, werd het programma ‘Reefscapers’ opgezet: daarin wordt getracht op kolonies nieuw leven in te blazen door ze te stekken. Levende wezens zo vermenigvuldigen, doet een beetje aan klonen denken. In het Reefscapers-programma worden koralen onder water op vaste structuren gemonteerd, om de bodem te kunnen herstellen. Zo ontwikkelen de kolonies zich zelf opnieuw en bedekken ze de nieuwe structuur. Die techniek gebruiken we ook bij Nausicaá en we werken ook mee aan het behoud van bedreigde riffen.