Publié le 30 juli 2018

OVER KUSTEN EN MENSEN – RUIMTE 9 : Mangrove

Het Mangrove, gelegen in de expo « Mankind and Shores », is gesloten voor het publiek door renovatiewerken die ongeveer een jaar zullen duren. De « Tropical Lagoon Bar » is tevens gesloten door deze werken. Om haar bezoekers een kwaliteitservaring te blijven bieden, renoveert Nausicaá geleidelijk haar faciliteiten en tentoonstellingsruimtes.

De expo ‘Mankind and Shores’ blijft echter open en een groot deel blijft toegankelijk voor het publiek: het zeeleeuwenreservaat, het aanraakbassin, de geschiedenis van eilanden, tussenstop in de Middelandse zee, reis in de Noordzee en de Thalassa blijven open om aan je eerste wereldreis te beginnen!


Mangroves ontstaan langsheen de kusten in tropische en subtropische gebieden. In dit ecosysteem gedijt een heel diverse fauna, maar een beperkte flora. De planten moeten hier overleven in ruwe omstandigheden: het water is warm en zout, de wortels staan altijd onder water, de bodem is niet stabiel en bevat maar weinig zuurstof door al het slib,…

De mangrove bestaat uit ‘mangrovebomen‘: sterke bomen die zich bijzonder goed hebben aangepast aan hun omgeving. Hun lange wortels duiken diep in het slib en zijn een prima schuilplaats voor kleine dieren. Duizenden soorten zeedieren komen er hun eitjes leggen. Eens de dieren volwassen zijn, verlaten ze de lagune om op zoek te gaan naar de riffen of om de open zee te verkennen.

De mangrove wordt bedreigd door verschillende factoren: de opwarming van de aarde, de stijging van het waterpeil, ontbossing, vervuiling, verstedelijking en toerisme hebben allemaal hun invloed. We moeten deze biotoop wel beschermen, want ze spelen een belangrijke rol in het behoud van sommige toch al kwetsbare kustlijnen. Dankzij de mangroves kunnen de omliggende ecosystemen zich weer ontwikkelen na een ingrijpende verstoring (een cycloon, een tsunami of een ongebruikelijke stijging van het waterniveau).

 

DE DIEREN VAN DE TENTOONSTELLINGEN

palétuvierpalétuvier

palétuvier

DE MANGROVEBOOM

Mangrovebomen zijn tropische bomen die in het zoute water langs de zeekusten groeien. Sommige soorten hebben steltvormige wortels, andere dan weer kaarsvormige. Alle soorten kunnen de verschillen in het waterpeil goed opvangen. De mangrove biedt onderdak voor heel wat diersoorten en beschermt de kwetsbare kusten tegen de aanvallen van de zee, vooral tijdens zware stormen. Een aantal soorten mangrovebomen wordt bedreigd door de terugloop van de mangroves.

 

iguane vert

DE GROENE LEGUAAN

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de groene leguaan niet enkel groen. Afhankelijk van zijn leefgebied varieert de kleur van groen tot oranje. In een natuurlijke omgeving kan het dier wel 2,5 meter lang worden, van kop tot staart. In gevangenschap worden ze vaak nog geen 1,5 meter. Deze grote hagedis ligt 90% van zijn tijd ergens hoog in de bomen in Zuid- en Centraal-Amerika. In de bomen vindt hij zijn lievelingskostje: bladeren. De groene leguaan kan zijn lichaamstemperatuur zelf regelen om zoveel mogelijk zonnewarmte op te slaan. Hij verandert dan meteen van kleur en als het moet, past hij zelfs z’n hartritme aan.

Gecko diurne

DE MADAGASKARDAGGEKKO

De madagaskardaggekko is een kleine hagedis van minder dan 30 centimeter. Hij woont in de tropische regenwouden of bossige gebieden, maar durft zich ook vertonen in de huizen op Madagaskar.

Hij eet kleine hagedissen en insecten, maar ook fruit en stuifmeel. De madagaskardaggekko kan snel erg agressief uit de hoek komen. Tegen de muren lopen vindt hij geen probleem, zijn pootjes hebben kleine hechtlamellen met een sterke kleefkracht.

Ontdekt de andere ruimtes van Nausicaá

Duikt in het hart van de ervaring van Nausicaá