Publié le 26 juli 2018

Over Kusten en Mensen – Ruimte 4 : Middellandse zeehavens

De Middellandse Zee is een bijna gesloten zee, bekend om de haar prachtige landschappen, haar historisch erfgoed en natuurlijk haar unieke flora en fauna.

Door de aanwezigheid van de mens aan de kusten van de Middellandse Zee, gedurende duizenden jaren, is dit gebied sterk ontwikkeld. Sommige ingrepen hebben zelfs bijgedragen tot de verrijking van de biodiversiteit, waardoor de Middellandse Zee een van de rijkste zeeën ter wereld is geworden.

Zo zijn er in de 19e eeuw niet minder dan honderd nieuwe soorten via het Suezkanaal van de Rode Zee naar het Middellandse Zeebekken gekomen.

 

 

DE DIEREN VAN DE TENTOONSTELLINGEN

De Middellandse Zee mag dan klein zijn, ze zit wel vol leven: ze herbergt meer dan 7% van de mariene fauna ter wereld!

DE VIOOLROG

Vioolroggen hebben heel wat typische eigenschappen van een rog, maar ook van een haai. De beige, korrelige huid helpt een rog om helemaal op te gaan in het zand. Gemiddeld wordt een vioolrog 1,5 meter lang, maar er zijn ook exemplaren van 2 meter.

 

 

DIODON LITUROSUS

Als deze vis zich bedreigd voelt, kan hij zich opblazen tot een stekelige bal.

De ‘stekelvarkenvis’ leeft voornamelijk tot op 100 meter diepte, in verschillende habitats zoals riffen, zandbodems en zeegrasvelden.

 

 

 

HET KORTSNUITZEEPAARDJE

Dit zeepaardje, voornamelijk te vinden lagunes, heeft een kenmerkende kam op het hoofd. Met een grijpstaart kan het zich aan algen vastklampen. Met zijn lange mond zuigt hij kleine voorbijdrijvende schaaldieren op.

 

 

DE GROTE ZEENAALD

Deze langwerpige vis lijkt wel een uitgerold zeepaardje.

De grote zeenaald is in rustige wateren te vinden, op verschillende bodems: zand, rotsen of gruis en zelfs tussen de algen en het zeegras. Hij zwemt zelfs graag in het brakke water van riviermondingen. Zijn snuit is vergelijkbaar met een pipetje en is langer dan de rest van zijn lijfje.

 

Ontdekt de andere ruimtes van Nausicaá

Duikt in het hart van de ervaring van Nausicaá