Publié le 1 september 2020

Instandhoudingsactie: Nausicaá steunt de Fondation Malpelo

 

© Renaud Herbert

Het eiland Malpelo, dat bij Nausicaá als inspiratie diende voor de expositie Op reis in volle zee, is een uitgestrekt beschermd zeegebied geworden dankzij de volharding van Sandra Bessudo. Deze Frans-Colombiaanse biologe en duikster richtte in 1999 de Fondation Malpelo op om het eiland te beschermen tegen de illegale visvangst en de jacht op haaienvinnen.

Nausicaá steunt de acties van de stichting, en dan vooral een project rond het onderzoek naar de bescherming van de hamerhaai. Dit project richt zich op het aanbrengen van een akoestisch merkteken op de haaien waardoor de gemarkeerde individuen kunnen worden gevolgd en waardoor nu al de verbondenheid tussen de verschillende eilanden van het tropische deel van de oostelijke Pacifische Oceaan kon worden aangetoond.

Op basis van dit werk, gerealiseerd binnen het netwerk MigraMar, stellen de wetenschappers vast dat sinds een paar jaar alle soorten erin slagen hun populaties te herstellen, behalve de hamerhaai die onder overbevissing lijdt.

In de lente van 2018 heeft de Fondation Malpelo al vijf vrouwelijke hamerhaaien gemarkeerd. Door de financiële steun van Nausicaá aan de stichting kunnen er nog meer haaien worden voorzien van een merkteken. Nausicaá brengt de resultaten van de expedities tot bij de bezoekers en publiceert ze ook op de website van het Zeecentrum.

 

Dit kan je interesseren

DUIK IN HET HART VAN DE NAUSICAÁ-ERVARING