Publié le 20 juli 2020

Onderdompeling ‘In het oog van de klimaatorkaan’ vanaf eind juli 2020

 

Afspraak in juli 2020 voor een volkomen nieuwe ervaring in Nausicaá: onderdompeling ‘In het oog van de klimaatorkaan’. De bezoekers maken deel uit van een geëngageerd spektakel dat hen naar de kern van de klimaatgebeurtenissen voert, langs een meeslepend parcours dat zorgt voor een nog nooit eerder ervaren gevoel. Aan het einde van deze totaalvertoning stelt Nausicaá het publiek oplossingen voor om het hoofd te kunnen bieden aan deze ontwrichtingen en om de klimaatverandering af te remmen: anders gaan leven, onze consumptiegewoonten aanpassen, net als onze vervoerswijzen. Zoveel oplossingen, en iedereen van ons kan deze in de praktijk brengen.

 

Ingrijpende klimatologische veranderingen, OPLOSSINGEN EN DE OCEAAN STAAN CENTRAAL IN DE NIEUWE EXPOSITIE

Deze nieuwe expositie overrompelt de bezoekers zodra ze de hal van Nausicaá betreden, met het beeld van een huis dat nog net niet van de steile helling naar beneden tuimelt, een frappant gevolg van de kusterosie. Het klimaat verandert, dat is een feit, en we voelen dat elke dag: de bezoekers lopen door de zitkamer van een kustwoning en ervaren de invloed van de klimaatverandering op het dagelijkse leven.
Koraalriffen, kelpwouden, algen, wierbanken en mangroves: het publiek maakt vervolgens kennis met de ecosystemen van de zee, reservoirs van biodiversiteit, en leert hoe belangrijk de rol van de oceaan is bij de regeling van het klimaat.

 

 

DE PINGUÏNS, EEN DIERSOORT DIE REPRESENTATIEF IS VOOR DE KLIMAATVERANDERING

Les manchots du caps visible dans l'exposition "Dans l'oeil du climat" de NausicaáHet bezoek verplaatst zich naar de ruimte van de pinguïns. De sinds 2006 in Nausicaá aanwezige zwartvoetpinguïns zijn het resultaat van kweekprogramma’s en vertegenwoordigen een soort die lijdt onder de gevolgen van de klimaatverandering. Door de gewijzigde zeestromen moeten de pinguïns inderdaad steeds verder zwemmen om zich te voeden. De populatie in de natuur telt nog slechts 80.000 individuen.

Red de zwartvoetpinguïns samen met SANCCOB

 

 

DE KLIMAATVERANDERING IN EEN TOTAALSPEKTAKEL: EEN GLOEDNIEUWE ERVARING

 

 

KLAAR VOOR EEN REIS NAAR HET HART VAN HET KLIMAAT?

Treed binnen in onze teleportatiemodule voor klimaatobservatie en maak een reis rond de planeet, van de polen naar de oceaan, van het bos naar de stad.
Wees klaar om de zadelrobben te ontmoeten in een polair landschap, om een duik te nemen en op zoek te gaan naar potvissen en narwals of om een doodskopaapje te spotten in de bossen van Zuid-Amerika.
Dit immense totaalspektakel, opgebouwd uit virtuele beelden, neemt de bezoeker mee naar het hart van de ingrijpende veranderingen die zich momenteel voltrekken. Het is alsof hij er midden in staat en het allemaal echt beleeft, en dan krijgt hij te zien welke middelen worden ingezet, op alle niveaus van de samenleving, om terug te vechten en te handelen.
Aan het einde van de voorstelling ontdekt de bezoeker dat er oplossingen zijn om het milieu te beschermen en ecologischer te leven. Zo kunnen de bezoekers-toeschouwers zelf in actie schieten en de problemen aanpakken.

 

NAUSICAÁ EN DE KLIMAATTHEMATIEK

La banquise l'un des marqueurs significatifs du changement climatiqueHet klimaat is hét probleem van de eeuw en een immense ecologische uitdaging voor Nausicaá.
Waarmee worden we geconfronteerd? Hoe de opwarming beperken en ons aanpassen aan de gevolgen ervan? De recente klimatologische gebeurtenissen hebben ons bewuster gemaakt van de omvang van dit fenomeen. Stormen, overstromingen, erosie van de kust en andere meteorologische verschijnselen geven aanleiding tot grote bezorgdheid.
De wereld mobiliseert zich om het hoofd te bieden aan deze ingrijpende veranderingen. We zoeken naar hernieuwbare energiebronnen, we willen anders gaan leven door na te denken over onze voeding, ons transport en onze woonomstandigheden, we willen ook onze steden aanpassen en vooruitlopen op mogelijke risico’s.
Sinds 2002 neemt Nausicaá deel aan mondiale topontmoetingen voor duurzame ontwikkeling en sinds 2009 werkt het Zeecentrum ook mee aan de klimaatconferenties als onderneming die zich engageert voor de sensibilisering van het publiek inzake de cruciale rol van de oceaan bij de regeling van het klimaat.
En al sinds 2003 loopt er bij Nausicaá een expositie over het klimaat, ‘Beroerde tijden voor onze planeet!’, want een oceaan in goede gezondheid is een noodzakelijke voorwaarde voor het leven op Aarde. De vrees van Nausicaá werd bewaarheid en de werkelijkheid bleek zelfs nog erger.
Als medeoprichter van het Platform Oceaan & Klimaat heeft Nausicaá, naast andere wetenschappelijke bemiddelaars, ook meegewerkt aan de analyse van het speciale rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climat Change – Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering) over de oceaan en de cryosfeer, gepubliceerd in september 2019.

 

 

Crédit photos : Pixel n’Pepper, Public Domain Pictures, Dominique Mallevoy, Pixabay, Linda Bucklin-123rf, Luc Viatour, Virginia State Parks Staff, G. Barathieu

Dit kan je interesseren

DUIK IN HET HART VAN DE NAUSICAÁ-ERVARING