Publié le 1 september 2020

Op zoek naar walvishaaien met MEGAPTERA

 

 

Ontdek de Walvishaai 2016-missie in beeld

Crédit: Jeremy BISHOP – Unsplash

We hebben het hier dan over de Franse vereniging MEGAPTERA voor observatie, kennis en bescherming van zeezoogdieren en de walvishaai.

De vereniging MEGAPTERA en haar partner TERIA voeren al 15 jaar acties uit rond onderzoek, scholing en behoud van deze soort.

Expedities op het terrein maken het mogelijk om satellietmerktekens te plaatsen op deze haaien en ze te fotograferen. Vervolgens kunnen de wetenschappers aan de slag met de verzamelde gegevens die zeer waardevol zijn voor een beter begrip van de verplaatsingen en de levenswijze van de haaien.

De lokale, maar ook internationale actoren kunnen op basis van de resultaten van deze studies de juiste maatregelen nemen voor het behoud van deze bedreigde soort! De aanleg van zeereservaten kan bijvoorbeeld een oplossing zijn voor de bescherming van deze haaien en voor een duurzame en ecologische ontwikkeling van de economische activiteiten.

Even terug naar twee expedities van MEGAPTERA en Nausicaá

Crédit: Husain AL QALLAF – Megaptera

In 2016 en 2017 heeft Nausicaá meegewerkt aan twee missies van MEGAPTERA voor het bestuderen van de walvishaaien in de Golf van Tadjourah in Djibouti. Ludwig Coulier, verzorger bij Nausicaá, nam deel aan het plaatsen van meerdere satellietmerktekens die gedurende verschillende maanden informatie hebben uitgezonden.

Plaats, diepte, temperatuur, helderheid … Zoveel parameters die worden geregistreerd door de merktekens en die de wetenschappers in staat stellen om het gedrag en de verplaatsingen van de walvishaaien te analyseren.

 

 

 

 

 

 

A lire : la mission requin-baleine 2020

 

Bij de missie in 2017 konden 3 satellietmerktekens worden geplaatst en 12 walvishaaien worden gefotografeerd. De eerste analyses laten vermoeden dat de walvishaaien van de Golf van Tadjourah mogelijk migreren in de Indische Oceaan en zich voegen bij de populaties van Kenia, zelfs van de Malediven of de Seychellen.

Omdat de research naar haaien een werk van lange adem is, is MEGAPTERA van plan om dit soort missies te herhalen zodat we de walvishaaien nog beter kunnen leren kennen en nog beter kunnen beschermen.

De volgende missie vindt plaats in januari 2020, met de steun van Copromer Transports – Groupe Delanchy die een merkteken sponsort, Nausicaá en zijn Donatiefonds, en TERIA die drie merktekens financiert en ook het materiaal voor het plaatsen van vier merktekens.

Om een schenking te doen voor deze actie, surf naar het onlineformulier van het Donatiefonds van Nausicaá.

 

 

 

 

Dit kan je interesseren

DUIK IN HET HART VAN DE NAUSICAÁ-ERVARING