Publié le 1 september 2020

Reefscapers en koraalrifherstel

Nausicaá steunt al meerdere jaren de vereniging Reefscapers die zich bezighoudt met het enten van koraalstekken op kunstmatige structuren om zo de koraalriff

en te herstellen die zijn aangetast door verbleking als gevolg van de klimaatopwarming. In sommige gebieden is 90% van de koralen dood.

Reefscapers is actief in de archipel van de Malediven. Voor deze eilanden vormen de koraalriffen een natuurlijke barrière die hen beschermt tegen de kracht van de golven en de kusterosie.

Door koraalstekken te enten op kunstmatige structuren kunnen de ecosystemen van de zee worden hersteld. Het is inderdaad zo dat het zeeleven snel zijn rechten terug opeist rond het koraalrif dat als economische hulpbron van primordiaal belang is voor de eilandbewoners, of het nu gaat om visvangst of toerisme.

De koraalriffen zijn bovendien een uitermate belangrijke economische hulpbron voor de eilandbewoners, of het nu gaat om visvangst of toerisme.

 

Nausicaá steunt het inplanten van structuren

Door de bijdrage van het Zeecentrum konden 10 structuren worden geplaatst. Knipoog van Reefscapers: de structuren werden zo geplaatst dat ze het silhouet van een vis vormen!

Een van de aquariums van de Koraaljungle bevat een kunstmatige structuur waarop koraalstekken werden geënt. Nausicaá is een van de grootste kwekers van koraal en meer dan 90% van de koralen die je hier ziet, is afkomstig van onze kwekerij.

 

 

 

Wist je dit?

  • Wereldwijd bestaan er ongeveer 1400 soorten koraal.
  • De koraalriffen vertegenwoordigen slechts 0,2% van de zeeoppervlakte, maar ze herbergen 30% van de totale mariene biodiversiteit.
  • 500 miljoen mensen zijn voor hun levensonderhoud rechtstreeks aangewezen op het koraalrif, via visvangst en toerisme.
  • De door de ecosystemen van het koraalrif geleverde diensten vertegenwoordigen een jaarwaarde van 1,3 miljard euro.
  • Het koraalrif absorbeert tot 97% van de golfkracht en beschermt de kusten zo tegen erosie.
  • Door de klimaatverandering stijgt de temperatuur van de planeet en worden de koralen steeds vaker blootgesteld aan verbleking als gevolg van de uitdrijving van de zoöxanthellen die in symbiose leven met de koralen.

Nog meer informatie over de koralen

 

 

Dit kan je interesseren

DUIK IN HET HART VAN DE NAUSICAÁ-ERVARING