Publié le 26 juni 2018

Over Kusten en Mensen – Ruimte 11 : Tropische lagune

Koraalriffen en tropische lagunes zijn een paradijs voor mariene biodiversiteit. Honderden tropische vissen in schitterende kleuren zwemmen hier door elkaar en schenken ons prachtige beelden.


De dichte rifbewoners bevoorraden een deel van de wereldwijde visvangst en de koraalriffen vormen de meest effectieve bescherming tegen de aanval van golven of tsunami’s. We hoeven dus niet verder uit te leggen waarom die gebieden beschermd moeten worden.


De kusten worden echter verzwakt door een explosieve toename aan toeristische en zijn bedreigd door overbevissing: al 30% van de riffen is vernietigd en bijna de helft loopt gevaar…

 

De dieren van de tentoonstellingen

Poisson coffre de NausicaaKOFFERVIS

De koffervis, vernoemd naar zijn vorm en kleur, leeft voornamelijk in de Indische Oceaan en de Rode Zee. Hij is gek op koralen en algen. Zijn kleur varieert afhankelijk van zijn leeftijd: jonge vissen zijn geel, worden dan snel bruin en krijgen een blauwe glans als ze ouder worden. De vis is bedekt met een dunne laag giftig slijm dat zijn huid aanmaakt. Een knap verdedigingsmechanisme!
Doet zijn vorm u misschien aan een auto denken? Dat kan wel: Mercedes-Benz baseerde de conceptwagen ‘Bionic’ op de koffervis!

 

 

 

DE RONDE VLEERMUISVIS

Deze vis heeft een plat, zilverig lichaam en twee verticale, zwarte strepen.

Meestal woont de platax of vleermuisvis met zijn partner in koraalriffen, lagunes of aan de rifkant, ergens tussen 5 en 35 meter diepte. In groep begeven ze zich wel eens in de open zee. Jonge visjes vertoeven het liefst in het ondiepe water (minder dan 20 meter diep), in de beschutting van de mangroves en lagunes.

Vleermuisvissen eten algen, ongewervelden en kleine vissen. Ze worden ongeveer 50 centimeter groot, maar er zijn ook exemplaren van 60 centimeter. De platax is een ovipare vis: de vrouwtjes leggen een heleboel eitjes.

 

DE ZEBRAHAAI

Zebrahaaien wonen voornamelijk in de Indische en de Stille Oceaan, in de buurt van koraalriffen. Meestal zwemmen ze tussen de 5 en de 30 meter diepte, maar er zijn ook al haaien op meer dan 60 meter diepte aangetroffen. Deze vis brengt bijna de hele dag door op het koraalrif.

Hij eet weekdieren, kleine vissen en schaaldieren. Een zebrahaai wordt 2,4 meter lang. Hij wordt vaak aanzien voor een zebrahaai. Deze haai is helemaal niet gevaarlijk voor de mens en laat zich zelfs van dichtbij bestuderen.

Het is een ovipaar dier: de vrouwtjes leggen twee tot vier eieren in eicapsules tussen 15 en 20 centimeter lang.

DE BLAUWE DOKTERSVIS

De doktersvis is in het koraalrif goed te herkennen dankzij zijn blauwe kleur en de stekels aan weerszijden van zijn staart.

De blauwe doktersvis zwemt in gebieden waar veel stroming staat of in de buurt van afgronden, tussen 2 en 40 meter diep en komt het vaakst op de riffen voor.

Meestal eten doktersvissen zoöplankton, maar ze lusten ook de algen die op de zeebodem groeien. Ze worden vaak niet groter dan 20 centimeter. De doktersvis plant zich voort door uitwendige bevruchting.

Ontdekt de andere ruimtes van Nausicaá

Duikt in het hart van de ervaring van Nausicaá