Zeehonden aan de Opaalkust: waar kun je ze spotten?

De Opaalkust staat bekend om haar rijke biodiversiteit en in het bijzonder om haar zeehondenpopulaties.

Zeehonden aan de Opaalkust

De zeehonden van de Opaalkust

De Opaalkust staat bekend om haar rijke biodiversiteit en in het bijzonder om haar zeehondenpopulaties. Je vindt er inderdaad, tot aan de Sommebaai, een van de grootste kolonies zeehonden van het land. Aan de Opaalkust kun je, in de zee of op de zandbanken en rotsen, twee soorten zeehonden waarnemen: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De eerste is herkenbaar aan zijn ronde kop en zijn kleine lichaamsbouw, terwijl de tweede veel groter is en een lange snuit heeft. Deze zeehonden leven in kolonies die bestaan uit mannetjes, vrouwtjes en de in dat jaar geboren kleintjes. Bij de gewone zeehond baren de vrouwtjes in de winter (meer precies tussen december en februari), bij de grijze zeehond gebeurt dat in de zomer (juni-juli).

Deze beschermde dieren hebben hun comeback gemaakt aan het begin van de jaren 2000, nadat ze in de jaren 1970 verdwenen aan de Noord-Franse kust; ze werden toen uitgeroeid omdat er door te velen gedacht werd dat ze concurreerden met de visserijactiviteit. Nu hebben ze zich opnieuw gesetteld aan onze kust, waar ze alle middelen ter beschikking hebben om een vredig leven te kunnen leiden, op het ritme van de getijden.

Waarom tijdens je bezoek aan het aquarium van Nausicaá en je ontdekkingstocht doorheen het plaatselijke kustland niet even tijd maken voor een ontmoeting met de zeehonden van de Opaalkust? Je kunt ze vanaf verschillende plaatsen langs de kust observeren en fotograferen.

Waar kun je de zeehonden van de Opaalkust spotten?

Tijdens je verblijf in Noord-Frankrijk krijg je de kans om kennis te maken met de natuurlijke rijkdom van een uitzonderlijke kuststreek. De Sommebaai, de Baai van Authie en Cap Gris-Nez behoren tot die plekken waar zich kolonies gewone en grijze zeehonden ophouden. De aanwezigheid van deze zeldzame en beschermde zoogdieren trekt het hele jaar heel wat kijklustigen en natuurliefhebbers die verheugd zijn om deze prachtige dieren te kunnen observeren in hun natuurlijke omgeving. Bij laagtij zie je de zeehonden goed liggen op de zandbanken. Je moet wel voldoende afstand bewaren en er van ver naar kijken (minimaal 300 meter ervan verwijderd) zodat ze niet worden gestoord: op de plekken waar je zeehonden kunt spotten is trouwens signalisatie aangebracht om uit te leggen hoe je je moet gedragen. Bij hoogtij vergt het meer concentratie om hun koppen te zien uitsteken boven het water. Om niets van dit spektakel te missen, wapen je je best met een verrekijker.

Hierbij enkele plaatsen waar je kunt stoppen om eventueel zeehonden te zien:

  • Cap Gris-Nez: beneden aan het langeafstandswandelpad GR120;
  • vanaf het strand van Équihen;
  • in de Baai van Authie, van de noordelijke oever tot Berck;
  • in de Sommebaai, met een ervaren gids.

Ons engagement voor de zeehonden van de Opaalkust

De bescherming van de zeezoogdieren van de Opaalkust is van het grootste belang voor de regio. Nausicaá heeft zich voor dit project geëngageerd samen met CMNF (Coordination Mammalogique du Nord de la France, mammalogische coördinatie van Noord-Frankrijk) en voorziet hierbij in financiële steun via zijn Dotatiefonds. CMNF zet zich al 25 jaar in voor de bescherming van deze dieren door het uitvoeren van onderzoeks- en studiewerk, door sensibilisering van het grote publiek, maar ook door reddingsoperaties. Via deze beschermingsacties samen met CMNF hoopt Nausicaá het verschil te kunnen maken en mee te werken aan het behoud van de zeehondenkolonies van de Opaalkust en van de waardevolle, mariene biodiversiteit in haar geheel. Het aquarium zet zich immers ook in voor andere instandhoudingsacties zoals de reconstructie van het koraalrif van de Malediven, de bescherming van de zwartvoetpinguïns in Zuid-Afrika of ook nog de bescherming van de mantaroggen.

Help mee om de zeezoogdieren van onze kust te beschermen

Nausicaá steunt de vereniging CMNF (Coordination Mammalogique du Nord de la France) die zich inzet om onderzoek naar wilde zoogdieren in onze regio te bevorderen en mensen bewust te maken over het belang van hun bescherming.

Toerisme aan de Opaalkust

Wimereux

Wimereux: aanbevolen wandelingen

Wandelingen en wandeltochten aan de Opaalkust 4mn

Nord-Pas-de-Calais is rijk aan prachtige landschappen met ta...

Wimereux : op verkenning langs de kust

Wandelingen en wandeltochten aan de Opaalkust 3mn

Op 5 kilometer van Nausicaà heeft Wimereux de charme van de ...

Wissant Baai

Les Deux Caps : op verkenning langs de k...

Wandelingen en wandeltochten aan de Opaalkust 2mn

Een twintigtal minuten van Boulogne-sur-Mer biedt de ‘Grand ...

Le Portel: op verkenning langs de kust

Wandelingen en wandeltochten aan de Opaalkust 2mn

Met een gigantisch strand, een rijk erfgoed en een verbazing...

EQUIHEN-PLAGE : OP VERKENNING LANG DE KU...

Wandelingen en wandeltochten aan de Opaalkust 2mn

Een strand dat eindeloos lijkt door te lopen, baaien waar je...

HARDELOT : OP VERKENNING LANGS DE KUST

Wandelingen en wandeltochten aan de Opaalkust 2mn

Tussen zee en bos biedt Hardelot reizigers de kans om te her...