Identiteitskaart

NOM LATIN : Heterodontus francisci

FAMILLE : Heterodontidae

PHYLUM : Chordata

CLASSE : Chondrichthyes

De Californische stierkophaai of hoornhaai is een gevlekte haai die leeft in kelpbossen. Het is een eerder vreedzame soort die op de bodem blijft liggen. Je vindt hem op een zanderige of rotsachtige ondergrond, tussen de oppervlakte en een diepte van 150 meter. Hij verbergt zich ook in spelonken en spleten. De Californische stierkophaai of hoornhaai eet ‘s nachts; hij voedt zich met schelp- en schaaldieren, zee-egels en af en toe een klein visje. De lengte van een volwassen exemplaar varieert van 97 cm tot 1,20 meter, bij een gewicht van 10 kg.

 • Verspreiding :

  Hij leeft in de gematigde en subtropische wateren van de Oost-Pacifische Oceaan. Je kunt hem aantreffen langs de kusten van Californië tot Mexico, en ook langs deze van Ecuador en Peru.
 • IUCN-statuut :

  Onvoldoende gegevens.
 • Woonplaats :

  Hij leeft op de zeebodem (rotsen, zand), in de kelpbossen, tussen de oppervlakte en een diepte van 150 meter. Je vindt hem ook in spelonken en in de buurt van spleten.
 • Voeding :

  Hij eet ‘s nachts en voedt zich met schelp- en schaaldieren, zee-egels en af en toe een klein visje.
 • Grootte :

  Zijn lengte varieert van 97 cm tot 1,20 meter, bij een gewicht van 10 kg.

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de Californische stierkophaai of hoornhaai

De Californische stierkophaai of hoornhaai is bruin van kleur; zijn lichaam is bedekt met onregelmatige zwarte en bruine vlekken.

Deze haai is ongevaarlijk voor de mens. Maar opgelet voor wie hem wil vangen: op zijn rugvinnen staan giftige stekels.

Hij behoort tot de familie van de stierkophaaien. Ze hebben hun naam te danken aan hun kop met duidelijk uitstulpende ogen en een afgeronde snuit.

Het is een eerder langzaam dier dat vooral ‘s nachts leeft en dan op jacht gaat. Hij kan uren blijven liggen op de bodem, op een rots of in een spleet. Hij zwemt weinig, net als de verpleegsterhaai en de Australische tapijthaai.

De Californische stierkophaai of hoornhaai gaat op de loer liggen en wacht totdat er een prooi voorbijkomt om die te vangen.

Zijn kaken zijn indrukwekkend sterk! Dit kan worden verklaard door zijn dieet: hij voedt zich met schaal- en schelpdieren en moet dus die schalen en schelpen kunnen breken en verbrijzelen om er zijn voeding uit te halen.

 

Kom kennismaken! Koop een ticket en ontmoet hem in zaal 6, het Californische bassin

Voortplanting

Meer informatie over de voortplanting van de Californische stierkophaai of hoornhaai

Dit is een eierleggende soort.

In de lente, twee weken na het paren, legt het vrouwtje twee eieren in de vorm van een schroef/spiraal. Met deze vorm kan het ei zich vasthechten aan de binnenkant van spelonken en spleten.

Het zijn vrij zachte eieren en het vrouwtje gebruikt haar mond om ze onder een rots of in een spelonk neer te leggen. Vervolgens wordt het ei harder en kan dan nog moeilijk worden weggehaald door roofdieren.

Na een ‘dracht’ van 9 maanden worden er kleine haaitjes van zowat 15 cm geboren die zich gaan verstoppen in ondiep water.

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!

Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren