Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Hemiscyllium ocellatum

FAMILIE: Hemiscylliidae

STAM: Chordata

KLASSE: Chondrichthyes

Deze haaien, afkomstig van de West-Pacifische Oceaan, danken hun naam aan de tekeningen op hun zijkanten die lijken op epauletten van uniformen.

De epaulethaai leeft voornamelijk op de bodem van de tropische kusten, tussen de koralen, op geringe diepte.

Je herkent hem aan de grote zwarte vlek achter zijn borstvinnen en aan de kleine zwarte stippen waarmee zijn hele lichaam bedekt is.

De epaulethaai voedt zich met kleine vissen, wormen en schaaldieren.

Hij meet maximaal 1,10 meter.

  • Verspreiding :

    West-Pacifische Oceaan, tussen de koralen ten noorden van Australië en Papoea-Nieuw-Guinea.
  • IUCN-statuut :

    Niet bedreigd. Deze soort is evenwel beschermd in het park van het Groot Barrièrerif in Australië.

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de epaulethaai
Biomimetica: de haai is een bron van inspiratie voor het bedenken van technologische innovaties. Zijn huid heeft model gestaan voor het vervaardigen van antibacteriële, hydro/aërodynamische en antifoulingbekledingen; zijn vleugels of vinnen hebben bijgedragen tot het verbeteren van de stabiliteit van vliegtuigen dankzij ‘sharklets’ en de vorm van zijn staart heeft de bouw van hydraulische turbines geïnspireerd.

In het Frans wordt deze haai ook ‘requin marcheur’ genoemd; deze naam heeft hij te danken aan de manier waarop hij zich over de bodem verplaatst, namelijk met behulp van zijn vinnen.

Hij kan korte tijd overleven in een omgeving met weinig zuurstof, bijvoorbeeld in een plas bij laagtij; zijn hersenen schakelen dan de niet-vitale functies uit.

De epaulethaai is eierleggend. Zakjes met twee eieren worden ‘s nachts gedropt. Om de 14 dagen kan er een nieuw ‘eierduo’ worden geproduceerd. De voortplantingsperiode duurt van juli tot november; de eitjes worden gelegd van augustus tot december.

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © P. Duval
Crédits photo de la galerie : © NAUSICAA

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren