Identiteitsfiche

LATIJNSE NAAM : Sphyrna lewini

FAMILIE : Sphyrnidae

STAM: Chordata

KLASSE : Chondrichthyes

De geschulpte hamerhaai is herkenbaar aan zijn T-vormige kop. Dit is een emblematisch dier uit de wateren rond het eiland Malpelo in Colombia.

Hij leeft in de volle zee, dicht bij de kusten en de koraalriffen, van aan de oppervlakte tot een diepte van 300 m. De hamerhaai zwemt in grote scholen.

Hij voedt zich met beenvissen, zoals makrelen, sardines, koraalduivels, moeralen of tandbaarzen, maar eveneens met kleine haaiachtigen en koppotigen. Jonge haaien jagen ook op garnalen en andere kleine schaaldieren.

De geschulpte hamerhaai kan 2 tot 3 meter groot worden en een volwassen dier weegt meer dan 150 kg.

  • Verspreiding :

    Circumtropische soort, aanwezig in alle tropische en gematigd warme zeeën van de wereld: de Indische Oceaan, de Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Rode Zee en zelfs de Middellandse Zee.
  • IUCN-statuut :

    Bedreigde soort

Je souhaite être informé des nouveautés de NAUSICAA

Wist je dat ?

Meer weten over de geschulpte hamerhaai

De hamerhaai is een emblematisch dier van de wateren rond het eiland Malpelo. Dit Colombiaanse eiland is de trefplaats voor deze soort, een halte op hun grote trektocht door de oceaan.

Volgens een wetenschappelijke studie zou de haai door deze speciale vorm van zijn kop een gezichtsveld hebben van 180°  en hij zou hierdoor ook de afstanden veel beter kunnen inschatten. De evolutie van deze opmerkelijke haaien kan ongetwijfeld voor een deel worden verklaard door hun gezichtsvermogen.

30 jaar

Dat is de levensverwachting van een geschulpte hamerhaai

Zoals vele andere soortgenoten vallen de hamerhaaien ten prooi aan stropers en vissers die uit zijn op hun vinnen. Hierdoor neemt hun populatie fors af.

Deze soort is vivipaar. Op heel wat plaatsen zie je dat de mannetjes en wijfjes meer dan de helft van het jaar apart leven. Het vrouwtje baart 15 tot 31 kleintjes die 40 tot 55 cm lang zijn. De eerste maanden van hun leven brengen de babyhaaien door in ondiepe lagunes en in mangroves, beschut tegen de volwassenen die hen zouden kunnen opeten.

 

 

 

Fotorechten banner : © Alexis Rosenfeld – Divergence
Fotorechten thumbnail : © Thomas Tranain

 

Animatie bij NAUSICAÁ

Niet te missen ontmoetingen

Dagelijkse animatie rondom de belangrijkste diersoorten van Nausicaá
Je volgt een zeer leerrijk en amusant parcours, je bent getuige van trainings- en voedersessies en je komt alles te weten rond het leven in het grootste aquarium van Europa!
Ontdek verrassende weetjes rond het leven van vissen, en laat je bekoren door wat deze indrukwekkende schepsels allemaal uithalen.

Ontmoet onze       58 000 dieren