Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Mustelus asterias

FAMILIE : Triakidae

STAM: Chordata

KLASSE : Chondrichthyes

Dit is een grijze haai met heldere vlekken op de rug. Zijn lichaam is soepeler dan dat van de andere haaien.

De gevlekte toonhaai leeft langs de kusten, op een diepte van 5 tot 200 meter, op grind- of zandbodems.

De jonge haai voedt zich hoofdzakelijk met schaaldieren. De volwassen exemplaren schakelen over op vis.

De gevlekte toonhaai kan 100 tot 150 cm lang worden en 4,8 kg wegen.

  • Verspreiding :

    In de vrije natuur vind je deze haai terug in de wateren van het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, van de Shetlandeilanden tot Marokko; hij zwemt ook rond in de Middellandse Zee.
  • IUCN-statuut :

    Niet bedreigd. Deze soort wordt evenwel commercieel geëxploiteerd en vandaar de aanbeveling om de opgeviste hoeveelheden te beperken om zo de populaties van gevlekte toonhaaien te kunnen handhaven.

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de gevlekte toonhaai
Biomimetica: de haai is een bron van inspiratie voor het bedenken van technologische innovaties. Zijn huid heeft model gestaan voor het vervaardigen van antibacteriële, hydro/aërodynamische en antifoulingbekledingen; zijn vleugels of vinnen hebben bijgedragen tot het verbeteren van de stabiliteit van vliegtuigen dankzij ‘sharklets’ en de vorm van zijn staart heeft de bouw van hydraulische turbines geïnspireerd.

Deze haai werd vroeger in de viswinkel verkocht onder de generieke naam ‘zeepaling’.

Het lichaam van de gevlekte toonhaai is soepeler dan dat van de meeste andere haaien en daardoor kunnen ze heel korte bochten nemen. Zijn tanden staan asymmetrisch en de punten ervan zijn afgeplat. Overigens is het zo dat de gevlekte toonhaai in kleine groepjes kan leven, soms zelfs samen met andere haaien zoals de ruwe haai en de gladde haai.

De gevlekte toonhaai is een aplacentaire levendbarende diersoort, dit betekent dat de foetus zich ontwikkelt op de dooier van het ei. De zwangerschap duurt 11 tot 13 maanden. De vrouwtjeshaai kan het leven schenken aan een twintigtal babyhaaien.

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © Thomas Tranain
Crédits photo de la galerie : © Thomas Tranain

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren