Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Pterois volitans

FAMILIE: Scorpaenidae

STAM: Chordata

KLASSE : Actinopterygii

Deze vis is giftig. Hij wordt ook wel leeuwvis genoemd en valt op door de lange stekels op zijn rugvin.

Het lichaam van de gewone koraalduivel vertoont een patroon van afwisselend heldere en donkere verticale strepen.

Hij leeft in lagunes en koraalriffen, op hellingen en onder overhangende delen, in trechtermondingen en in donkere ruimtes tot op een diepte van 55 meter.

De gewone koraalduivel voedt zich met vissen en schaaldieren.

Hij kan 38 cm lang worden. Dit is een eierleggende soort.

  • Verspreiding :

    Tropische wateren van de Oost-Indische Oceaan en het westelijke deel van de Pacifische Oceaan. Je treft hem ook aan in de Caraïbische Zee.
  • IUCN-statuut :

    Niet bedreigd. De gewone koraalduivel werd evenwel ingevoerd in de Caraïbische Zee. Als invasieve soort verstoort hij dus het ecosysteem van de koraalriffen.

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de gewone koraalduivel

De ‘leeuwvis’ jaagt ‘s nachts. Hij spreidt zijn borstvinnen zo groot mogelijk uit en laat ze dan dichtklappen rond zijn prooi. Hij heeft ook een soort insluitingsring rond zijn mond. Door deze laatste snel te openen, ontstaat er als het ware een lagedrukgebied waardoor hij zijn voedsel kan opzuigen.

De gewone koraalduivel staat bovenaan de voedselketen. Deze giftige soort heeft nauwelijks vijanden, met uitzondering van de gladde fluitbek, enkele grote tandbaarzen en horsmakrelen. Dit verklaart de snelle verspreiding van de gewone koraalduivel in de Caraïbische Zee.

Als lid van de Scorpaenodes-familie kan de gewone koraalduivel pijnlijke steken toedienen, je moet hem dan ook heel voorzichtig behandelen.

40.000: Dat is het maximale aantal eieren dat een vrouwtje kan leggen.

Om de invasie door deze soort af te remmen, kwamen de inwoners van de Caraïben op de proppen met een lumineus idee: ze verdeelden recepten om deze vis klaar te maken en stimuleerden de commerciële visvangst van de gewone koraalduivel.

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © D.Mallevoy
Crédits photo de la galerie : © Sophie FALLON / © D.Mallevoy

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren