Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Carcharhinus plumbeus

FAMILIE: Carcharhinidae

STAM: Chordata

KLASSE : Chondrichthyes

De grijze haai of grootvinhaai of zandbankhaai leeft in tropische en gematigde wateren. Dit roofdier is continu in beweging.

Je treft hem aan op de bodem en in volle zee, tot een diepte van 320 meter. Hij heeft een voorliefde voor zanderige bodems, koraalriffen en trechtermondingen.

Deze haai jaagt ‘s nachts en voedt zich met vissen die leven op de zeebodem, met roggen, schaaldieren en inktvissen.

Het mannetje kan gemiddeld 2 meter lang worden, bij een recordgewicht van 118 kg.

  • Verspreiding :

    Je vindt hem vooral terug in de lauwe wateren van de subtropische en gematigde zones van de Atlantische en Indo-Pacifische Oceaan, in de Rode Zee en ook in de Middellandse Zee.
  • IUCN-statuut :

    Kwetsbare soort

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de grijze haai
Biomimetica: de haai is een bron van inspiratie voor het bedenken van technologische innovaties. Zijn huid heeft model gestaan voor het vervaardigen van antibacteriële, hydro/aërodynamische en antifoulingbekledingen; zijn vleugels of vinnen hebben bijgedragen tot het verbeteren van de stabiliteit van vliegtuigen dankzij ‘sharklets’ en de vorm van zijn staart heeft de bouw van hydraulische turbines geïnspireerd.

 

De grijze haai of grootvinhaai of zandbankhaai doet aan seizoensmigratie. Er is trouwens sprake van een scheiding volgens geslacht en leeftijd, met name voor het vormen van scholen tijdens deze migratie.

Deze haai zwemt continu om voldoende zuurstof binnen te krijgen.

De grijze haai of grootvinhaai of zandbankhaai is de meest geconsumeerde haaiensoort ter wereld; hij is erg gewild voor zijn vinnen en zijn vlees, maar ook voor zijn leer en zijn olie. Hij wordt ook gebruikt in de Chinese geneeskunde.

In oktober 2008 heeft NAUSICAA, samen met een in haaien gespecialiseerde dierenarts, gezorgd voor een wereldprimeur: een operatie op een grijze haai in het Zeecentrum.

De grijze haai of grootvinhaai of zandbankhaai is levendbarend. De voortplanting gebeurt in de lente en de zomer. De kleine haaien meten meer dan 55 cm bij hun geboorte. Een worp kan tussen 1 en 16 baby’s tellen.

 

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © D. Mallevoy
Crédits photo de la galerie : © P.Bincteux / © J. Leroy

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren