Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Anomalops katoptron

FAMILIE: Anomalopidae

STAM: Chordata

KLASSE : Actinopterygii

Deze Pacifische ‘gloeivis’ is een fascinerend dier. De lantaarnvis is te herkennen aan zijn lichtgevende orgaan.

Hij leeft in de koraalriffen, tot op een diepte van 400 meter. Hij houdt zich overdag schuil in onderzeese spelonken, grotten en spleten. In heel donkere nachten kun je jeugdige exemplaren spotten vlakbij grotten of rotsachtige wanden.

De grote lantaarnvis is een nachtdier: hij komt ‘s nachts naar buiten om zich te voeden. Zijn voeding bestaat uit zoöplankton en kleine schaaldieren.

Hij is gemiddeld 28 cm lang; zijn maximale lengte is 35 cm.

  • Verspreiding :

    Pacifische Oceaan: Maleisië, de Filippijnen en Indonesië in de buurt van de Tuamotu-archipel, van het zuiden van Japan tot het Groot Barrièrerif.
  • IUCN-statuut :

    Niet geregistreerd

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de grote lantaarnvis

Er zit een lichtgevend orgaan in de vorm van een boon onder zijn oog. Dit produceert een blauwachtig schijnsel. Het fenomeen kan worden verklaard door de aanwezigheid van bioluminescente bacteriën in de blaasjes ervan.

Met dit lichtuitstralende orgaan kan hij zijn voeding en ook mogelijke vijanden lokaliseren.

Het lijkt soms of het licht van dit orgaan op knipperstand staat. Dit is vermoedelijk bedoeld om binnen de groep te communiceren.

De lantaarnvis kan zijn licht ook ‘doven’ door dit orgaan naar binnen te draaien.

Deze vissen moeten worden ondergebracht in een heel speciaal aquarium, met zo weinig mogelijk licht. In NAUSICAA werden er vensters met spleetjes geplaatst om deze vis te kunnen observeren zonder hem te storen.

Waar vind je in NAUSICAA de lantaarnvis? Nadat je op bezoek bent geweest bij de donkere reuzentandbaars in de ruimte Een duik in volle zee, wacht de lantaarnvis jou op in de zaal van de Nachtelijke Oceaan. Als je binnenkomt, ga je onmiddellijk rechts, richting de smalle spleetjes die aangebracht zijn in een donker decor. Kijk door die spleten en je zult de lichtbundels ontwaren die door de lantaarnvissen worden geproduceerd. Let goed op!

 

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © Y. Tavernier
Crédits photo de la galerie : © Y.Tavernier

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren