Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Scyliorhinus canicula

FAMILIE: Scyliorhinidae

STAM: Chordata

KLASSE : Chondrichthyes

De hondshaai is een kleine, gevlekte haai. Hij brengt zijn dagen door op zandbanken.

Hij leeft op zand-, grind- of slibbodems, op een diepte van 10 tot 400 meter.

De hondshaai is een nachtelijk roofdier met een heel gevarieerd dieet. Hij voedt zich met slakken, inktvissen, schaaldieren, wormen en kleine vissen.

Zijn gemiddelde lengte bedraagt 50 tot 70 cm.

  • Verspreiding :

    In de vrije natuur zwemt deze haai rond in de wateren van het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, van het zuiden van Noorwegen en de Shetlandeilanden tot Senegal, en ook in de Middellandse en Adriatische Zee.
  • IUCN-statuut :

    Niet bedreigd. De hondshaai is een commercieel geëxploiteerde soort.

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de hondshaai
Biomimetica: de haai is een bron van inspiratie voor het bedenken van technologische innovaties. Zijn huid heeft model gestaan voor het vervaardigen van antibacteriële, hydro/aërodynamische en antifoulingbekledingen; zijn vleugels of vinnen hebben bijgedragen tot het verbeteren van de stabiliteit van vliegtuigen dankzij ‘sharklets’ en de vorm van zijn staart heeft de bouw van hydraulische turbines geïnspireerd.

Deze haai werd vroeger in de viswinkel verkocht onder de generieke naam ‘zeepaling’.

De hondshaai beschikt over het vermogen om zich aan te passen. Hij heeft zich omgeschoold tot aasgier en zwemt achter de boten aan om zich te voeden met gewonde prooien en kadavers van vissen die terug in zee worden gegooid.

De hondshaai is geslachtsrijp op de leeftijd van 5 jaar. Dit is een eierleggende soort; er worden het hele jaar eieren gelegd, met meer of minder drukke periodes afhankelijk van de regio. De eieren zijn voorzien van lange draden waarmee ze zich kunnen vasthechten aan algen en rotsen. De broedtijd hangt af van de temperatuur van het water.

In NAUSICAA worden de eieren van de hondshaaien dagelijks verzameld door de verzorgers. Zij plaatsen die dan in een ‘kinderopvangaquarium’.

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © P. Jouk
Crédits photo de la galerie : © C.Mayer / © Y. Tavernier

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren