Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Triakis semifasciata ou semifasciatus

FAMILIE: Triakidae

STAM: Chordata

KLASSE: Chondrichthyes

De luipaardhaai leeft langs de westkust van het Amerikaanse continent. Hij zwemt rond in de kelpbossen.

Hij beweegt zich op de zanderige en rotsachtige bodems en in de kelpbossen van koudgematigde wateren, tot een diepte van 100 meter.

Hij voedt zich met kleine vissen en hun viseitjes, met kraakbeenachtigen, schaaldieren, weekdieren en wormen. Deze haaien bijten niet zo zeer in hun prooi, maar zuigen ze op.

De luipaardhaai meet gemiddeld 1 tot 1,30 meter. Hij wordt vaak verward met de zebrahaai.

  • Verspreiding :

    Hij is aanwezig over zowat 6000 km van de westkust van het Amerikaanse continent, van Oregon tot de Golf van Californië (Mexico).
  • IUCN-statuut :

    Niet bedreigd

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de luipaardhaai

Zoals alle haaiachtigen heeft de luipaardhaai een zesde zintuig: elektroreceptie, het zintuiglijke vermogen om de door hun prooien uitgestuurde zwakke elektrische velden waar te nemen.

Deze haai wordt als niet gevaarlijk voor de mens beschouwd. Hij zal inderdaad maar zelden bijten, alleen als hij zich bedreigd voelt. Zijn vlees daarentegen is erg gewild en hij wordt dan ook nagezeten door sportvissers in de kustwateren, zowel met de hengel als onderzees.

De luipaardhaaien van NAUSICAA zijn hier zowat vijftien jaar geleden aangekomen. Sommige hebben vandaag een lengte van meer dan 1,50 meter.

De luipaardhaai is eierlevendbarend; dit betekent dat de eitjes opengaan in de buik van het vrouwtje. Dat vrouwtje geeft het leven aan 4 tot 36 babyhaaien, die elk zo’n 20 cm lang zijn. De zwangerschap duurt ongeveer een jaar.

De luipaardhaaien baren hun jongen in ondiep water, soms zelfs op een diepte van minder dan 1 meter. Deze dieren zijn trouwens het favoriete hapje van de grote witte haaien van de Pacifische kust van Noord-Amerika.

 

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © A.Rosenfeld
Crédits photo de la galerie : © Tewy Wiki / © NAUSICAA

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren