Biomimetica: de schildpad heeft als inspiratie gediend voor de ontwikkeling van de onderzeerobot ucat; deze robot onderzoekt de verschillende zeebodems zonder dat hij het water troebel maakt.
Zij is de enige ter wereld met een vooruitstekende (varkens)snuit, waaraan ze trouwens haar naam te danken heeft.
De Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad of varkensneusschildpad is van grote symbolische waarde voor de autochtone inwoners, maar haar aantallen nemen af, vooral door het verdwijnen van haar habitat en ook door de verkoop ervan als huisdier.
Haar grootste vijanden zijn de zee- of kamkrokodillen. Op de oevers kunnen de nesten, de eieren en de jonge schildpadjes worden vertrappeld door een kudde buffels.
Deze schildpad, die gewoonlijk in rivieren leeft, kan zich gedragen als zeeschildpad en zwemmen zonder te stoppen over grote afstanden om andere eilanden te gaan koloniseren. Als de Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad of varkensneusschildpad onder water zwemt, naar het voorbeeld van de zeeschildpadden, lijkt het alsof ze zweeft.
Haar favoriet hapje in NAUSICAA? Kleine partjes mango!
De vrouwtjes leggen tweemaal per jaar eieren, tijdens het droge seizoen. Ze graven ‘s nachts een 50 cm diep nest om hun eieren in te leggen. Na een periode van 53 tot 101 dagen, afhankelijk van de temperatuur, komen de babyschildpadjes uit.
40 eieren: De Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad of varkensneusschildpad kan tot 40 eieren kwijt in haar nest.
Crédits photo du bandeau : © S.Pannier
Crédits photo de la galerie : © S.Pannier / © NAUSICAA