Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Carettochelys insculpta

FAMILIE : Carettochelyidae

STAM: Chordata

KLASSE : Reptilia

Deze zoetwaterschildpad is de enige die een vooruitstekende (varkens)snuit heeft.

De Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad of varkensneusschildpad is een zoetwatersoort die leeft in de engtes van rustige rivieren, in afgezonderde delen van het vaarwater. Ze wordt soms opgemerkt in zee en ze legt haar eieren op bepaalde stranden, net als de zeeschildpadden.

Het is een alleseter die zich voedt met slakken, vissen, schaaldieren, maar ook met waterplanten en fruit dat in het water is gevallen. Met haar snuit kan ze de grond omwoelen en op zoek gaan naar larven en andere voedzame ingrediënten.

Ze kan tot 70 cm lang worden en 30 kg wegen.

  • Verspreiding :

    Rivieren in het zuidelijke deel van Papoea-Nieuw-Guinea, in Indonesië, in het noorden en het noordwesten van Australië.
  • IUCN-statuut :

    Kwetsbare soort

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad
Biomimetica: de schildpad heeft als inspiratie gediend voor de ontwikkeling van de onderzeerobot ucat; deze robot onderzoekt de verschillende zeebodems zonder dat hij het water troebel maakt.

Zij is de enige ter wereld met een vooruitstekende (varkens)snuit, waaraan ze trouwens haar naam te danken heeft.

De Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad of varkensneusschildpad is van grote symbolische waarde voor de autochtone inwoners, maar haar aantallen nemen af, vooral door het verdwijnen van haar habitat en ook door de verkoop ervan als huisdier.

Haar grootste vijanden zijn de zee- of kamkrokodillen. Op de oevers kunnen de nesten, de eieren en de jonge schildpadjes worden vertrappeld door een kudde buffels.

Deze schildpad, die gewoonlijk in rivieren leeft, kan zich gedragen als zeeschildpad en zwemmen zonder te stoppen over grote afstanden om andere eilanden te gaan koloniseren. Als de Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad of varkensneusschildpad onder water zwemt, naar het voorbeeld van de zeeschildpadden, lijkt het alsof ze zweeft.

Haar favoriet hapje in NAUSICAA? Kleine partjes mango!

De vrouwtjes leggen tweemaal per jaar eieren, tijdens het droge seizoen. Ze graven ‘s nachts een 50 cm diep nest om hun eieren in te leggen. Na een periode van 53 tot 101 dagen, afhankelijk van de temperatuur, komen de babyschildpadjes uit.

40 eieren: De Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad of varkensneusschildpad kan tot 40 eieren kwijt in haar nest.

 

 

Crédits photo du bandeau : © S.Pannier
Crédits photo de la galerie : © S.Pannier / © NAUSICAA

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren