Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Caretta caretta

FAMILIE : Cheloniidae

STAM: Chordata

KLASSE : Reptilia

Deze grote zeeschildpad komt op vele plaatsen in de wereld voor. Ze heeft een dikke kop en een krachtige bek.

De onechte karetschildpad leeft langs de kusten en behoort tot de groep van migrerende dieren.

Het is een vleesetend reptiel dat zich voedt met kwallen, sponsdieren en stekelhuidigen. Op het menu staan ook vissen, schaaldieren en zelfs algen die ze verscheurt met haar snavelachtige bek.

Ze wordt ongeveer 1,20 meter lang en weegt 150 tot 250 kg.

  • Verspreiding :

    Na de groene schildpad is de onechte karetschildpad de meest verspreide schildpadsoort ter wereld. Je treft ze vooral aan in de tropische en subtropische wateren, maar ze zwemt ook rond in de gematigde en zelfs koude zeeën.
  • IUCN-statuut :

    Kwetsbare soort. De handel in deze schildpad is verboden, tenzij een specifieke uitzondering van toepassing is. Ze wordt ook beschermd door het Verdrag van Bonn.

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de onechte karetschildpad
Biomimetica: de schildpad heeft als inspiratie gediend voor de ontwikkeling van de onderzeerobot ucat; deze robot onderzoekt de verschillende zeebodems zonder dat hij het water troebel maakt.

Als ze met voldoende zijn, kunnen de onechte karetschildpadden een belangrijke rol spelen bij de controle van de kwallenpopulaties; een volwassen exemplaar kan honderden prikkende parelkwallen per dag verslinden.

De onechte karetschildpad wordt op heel wat manieren bedreigt: de jacht, drijfnetten waarin ze toevalligerwijze verstrikt raakt, de schroeven van plezierboten, het toerisme en de verstedelijking waardoor haar broedplekken worden vernield enz.

De onechte karetschildpad die je in NAUSICAA ziet, werd geboren op 20 juni 2011 in een van onze partnerinstellingen. Dit is een van de eerste onechte karetschildpadden die in Europa in gevangenschap werden geboren, een belangrijke gebeurtenis voor een soort die in de natuur sterk bedreigd is.

De temperatuur van de plek waar deze schildpad leeft, heeft een invloed op de broedtijd en het geslacht van de embryo’s.

Als ze voelt dat het moment daar is, komt ze uit het water om een nest te graven waarin ze dan vervolgens een honderdtal eieren legt. Ze bedekt haar eieren en keert dan terug naar de zee. Deze hele operatie duurt doorgaans minder dan een uur.

46 dagen: De broedtijd van de onechte karetschildpad duurt 46 tot 71 dagen.

 

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © Sophie Fallon
Crédits photo de la galerie : © Sophie Fallon / © S.Pannier

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren