Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Aurelia aurita

FAMILIE: Ulmaridae / Aureliinae

STAM: Cnidaria

Deze kwal komt in alle oceanen voor. Ze behoort tot het plankton en bevindt zich aan de basis van de voedselketen.

De oorkwal zwemt vaak aan de oppervlakte van het water, in volle zee of langs de kusten, waar ze wordt meegevoerd door de stroming. Zo wordt ze soms ook aangetroffen in havens. De zomerse temperaturen zijn uitermate geschikt voor de ontwikkeling van larven.

Ze voedt zich voornamelijk met haringlarven en kleine schaaldieren. Ook andere kwallen en de eigen larven staan op het menu. Om te kunnen groeien en zich te kunnen voortplanten moet een kwal dagelijks meermaals haar eigen gewicht verorberen.

Hun wijd uitlopende scherm heeft een diameter van 40 cm.

  • Verspreiding :

    Deze kwal is zeer aanwezig in alle oceanen, behalve in de heel koude wateren van de Noord- en Zuidpool.
  • IUCN-statuut :

    Niet geregistreerd

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de oorkwal

Deze kwal is wit-blauwachtig van kleur en doorschijnend. Tussen haar tentakels bevindt zich een maag-darmkanaal; ze heeft lichtgevoelige organen, spieren en zenuwen. Ze is ook uitgerust met prikkende cellen die gif afgeven. In het midden van het scherm zie je een soort klavertjevier: bij de mannetjes is dit paars en bij de vrouwtjes witachtig.

95%: Dat is de hoeveelheid water die in het lichaam van een kwal zit.

De kwallen behoren tot het plankton. Hoewel ze zich doorgaans laten meevoeren door de stroming, beschikken ze zelf ook over een soort aandrijving die gebaseerd is op het reactieprincipe. Ze bewegen zich door hun scherm samen te trekken waardoor het water naar buiten wordt geduwd. Vervolgens ontspannen hun spieren zich en gaat het scherm opnieuw open. De oorkwal drijft en zwemt, maar kan zich niet verzetten tegen de zeestromingen.

In NAUSICAA werden in 1995 de eerste kleine oorkwallen geboren.

De levenscyclus van een kwal omvat twee fasen. De eerste is de vaste fase waarbij de poliep zich vasthecht aan een steen op de zeebodem. De tweede ‘vrije’ fase start bij de seizoenswisseling. De poliepen maken zich los van hun substraat en veranderen in minuscule kwallen die dikker worden en zo uitgroeien tot volwassen exemplaren. Na bevruchting tussen twee volwassen kwallen, komt er een nieuwe larve die zich gaat vasthechten op de bodem en de cyclus herhaalt zich!

 

Crédits photo du bandeau : © J.P Sauvaget
Crédits photo de la galerie : © NAUSICAA / © Y.Tavernier

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren