Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Tubastraea coccinea

FAMILIE : Dendrophylliidae

STAM: Cnidaria

KLASSE: Anthozoa

De oranje kopkoralen tieren welig op de onderzeese kliffen van het eiland Malpelo.

Je vindt ze op een diepte van 1 tot 37 meter. De oranje kopkoralen leven in schaduwrijke zones, vaak aan de ingang van grotten, in scheepswrakken, in water rijk aan plankton, bij een temperatuur van 23 tot 26 °C.

Deze koralen voeden zich hoofdzakelijk met zoöplankton. Meestal komen de poliepen ‘s nachts naar buiten, als de hoeveelheid plankton het grootst is, of bij woelig water. De poliepen voeden zich elk individueel. Dit zijn ‘vraatzuchtige’ koralen, want de poliepen worden veel langer ingezet, in gevangen toestand, dan bij de andere soorten.

Deze koralen kunnen een diameter hebben van 10 cm. De basis is kelkvormig en kan 1,5 cm lang zijn.

  • Verspreiding :

    Afkomstig van de Pacifische Oceaan. Je vindt deze koralen ook in de Indo-Pacifische tropische zone en in de Rode Zee. Deze soort heeft recenter het westelijke deel van de tropische Atlantische Oceaan en de Caraïbische Zee gekoloniseerd en verspreidt zich snel in de Golf van Mexico, op de plaatsen waar offshore-platformen voor de winning van aardolie worden gebouwd.
  • IUCN-statuut :

    Niet geëvalueerd

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de oranje kopkoralen

Deze koralen zijn ahermatisch, dit wil zeggen dat ze kunnen floreren zonder de hulp van symbiotische algen, de zogenaamde zoöxanthellen.

Het zijn daarentegen geen ‘bouwkoralen’: ze bouwen geen riffen. Om te overleven zijn ze volledig afhankelijk van de voeding die ze vangen door toedoen van de poliepen.

De oranje kopkoralen hebben weinig licht nodig en kunnen dus in minder heldere zones worden geplant waar ze dan voor een geweldige explosie van kleur zorgen … op voorwaarde dat ze overvloedig worden gevoed.

In NAUSICAA worden voor hen garnaalkoppen fijngehakt en klaargemaakt. Deze bereiding wordt dan vervolgens verdeeld via een netwerk van flexibele buizen die weggewerkt zijn in het decor.

De gele wenteltrap (Epidendrium billeeanum) is een slak die bijna exclusief op deze koralen leeft. Ze voedt zich met het weefsel van de koralen en ze legt daar haar eieren.

Een kolonie kan zich aseksueel voortplanten als een poliep zich vanuit de ‘moederkolonie’ ontwikkelt: deze poliep groeit vanaf de voet van een andere poliep en blijft ingesloten in de kolonie. De geslachten zijn gescheiden (gonochorisme): de mannetjes lozen hun zaadcellen in het water en de vrouwtjes vangen deze op. De bevruchting vindt plaats in de buikholte van de vrouwelijke individuen en daar ontwikkelen zich ook de larven. De larven worden afgescheiden zodra ze volledig gevormd zijn. Ze verlaten dan de kolonie om zich elders te gaan vasthechten en daar een nieuwe kolonie te stichten.

In 1998 heeft NAUSICAA een paar stekken van een Indonesische teelt ontvangen. In twintig jaar tijd zijn hieruit duizenden kopkoralen ontstaan.

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © Justin Casp – Licence CC BY-SA 2.0 / Flick
Crédits photo de la vignette : © Nick Hobgood -Licence CC BY-SA 3.0

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren