Identiteitsfiche

LATIJNSE NAAM : Chrysaora fuscescens

FAMILIE : Pelagiidae

STAM : Cnidaria

KLASSE : Scyphozoa

Deze grote kwallen, die pronken met hun goudgele kleur, zijn even indrukwekkend als betoverend en bevolken de Stille Oceaan.

De Pacifische zeenetel is een pelagische soort, dat wil zeggen een soort die in volle zee leeft.

Het is een vleeseter en een heel gulzige ook. In tegenstelling tot de andere kwallen die microfaag zijn, voedt de Pacifische zeenetel zich zowel met zoöplankton als met stukjes vis en garnaal.

Het scherm van deze kwal kan meer dan 30 cm groot zijn.

  • Verspreiding :

    Deze kwallen leven in het heldere water van het noordelijke deel van de Stille Oceaan. Je vindt ze terug van Siberië en Alaska tot Mexico.
  • IUCN-statuut :

    Niet geëvalueerd

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dat?

Meer weten over de Pacifische zeenetel

Het Chrysaora-geslacht is een bron van collageen type II, dat onder meer wordt gebruikt voor het behandelen van artrose of het verlichten van gewrichtspijnen.

De naam van de kwallen van dit geslacht komt van Chrysaor, de zoon van Medusa in de Griekse mythologie.

Deze kwallen zijn betoverend mooi, maar hun massale aanwezigheid wijst op een verstoring van het klimaat.

1500

Dat is het aantal netelcellen (cnidocyten) dat zich bevindt op één millimeter tentakel van deze kwallen. Met die cnidocyten verlammen ze hun prooien.

De kwallen planten zich geslachtelijk voort: de mannelijke en vrouwelijke gameten zijn afkomstig van verschillende individuen. Na de bevruchting worden er kleine larven geboren, die we planula’s noemen. Deze zetten zich neer op de bodem en groeien uit tot poliepen. Het zijn die poliepen die dan door strobilatie nieuwe kwallen doen ontstaan. Deze voortplantingswijze wordt gekenmerkt door het verticaal afscheiden van elementen die kleine schijfjes vormen en transformeren in kwallen.

 

 

 

Fotorechten banner : © Powerofforever – iStock – 173256469.
Fotorechten thumbnail : © Jarek Tuszynski – Licence CC BY-SA 4.0/Wikimedia

Animatie bij NAUSICAÁ

Niet te missen ontmoetingen

Dagelijkse animatie rondom de belangrijkste diersoorten van Nausicaá
Je volgt een zeer leerrijk en amusant parcours, je bent getuige van trainings- en voedersessies en je komt alles te weten rond het leven in het grootste aquarium van Europa!
Ontdek verrassende weetjes rond het leven van vissen, en laat je bekoren door wat deze indrukwekkende schepsels allemaal uithalen.

Ontmoet onze 58 000 dieren