Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Orectolobus hutchinsi

FAMILIE: Orectolobidae

STAM: Chordata

KLASSE: Chondrichthyes

Deze haai ligt het grootste deel van de tijd op de bodem. Door zijn afgeplatte lichaam kan hij zich daar perfect camoufleren.

De tapijthaai of bakerhaai leeft op de zeebodem van het westelijk en zuidelijk continentaal plat van Australië, meestal op een diepte van 79 tot maximaal 106 meter.

Hij voedt zich hoofdzakelijk met beenvissen en inktvissen. Hij lijkt weinig actief te zijn, maar als er een prooi nadert kan hij heel snel reageren.

De babyhaaien zijn bij hun geboorte 22 tot 26 cm lang. De volwassen exemplaren kunnen een lengte hebben van 1,50 meter.

  • Verspreiding :

    De west- en zuidkust van Australië.
  • IUCN-statuut :

    Niet bedreigd. Visvangst evenwel strikt verboden.

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de tapijthaai of bakerhaai
Biomimetica: de haai is een bron van inspiratie voor het bedenken van technologische innovaties. Zijn huid heeft model gestaan voor het vervaardigen van antibacteriële, hydro/aërodynamische en antifoulingbekledingen, zijn vleugels of vinnen hebben bijgedragen tot het verbeteren van de stabiliteit van vliegtuigen dankzij ‘sharklets’ en de vorm van zijn staart heeft de bouw van hydraulische turbines geïnspireerd.

Tapijthaaien zijn erbarmelijke zwemmers. Daarom blijven ze ook dicht bij de Australische kust. In de loop der jaren hebben ze zich aan dat habitat aangepast en zijn ze hun gedrag gaan veranderen. Dankzij camouflagetechnieken kan de tapijthaai zijn prooi verrassen als deze heel dichtbij is en ze dan in één hap verorberen.

Ondanks hun grote mond hebben de tapijthaaien in het aquarium vaak te kampen met spijsverteringsproblemen. De verzorgers letten er dan ook op dat de stukjes vis die ze krijgen klein genoeg zijn om gemakkelijk verteerd te kunnen worden.

Hij is vaak een bijvangst van de commerciële visvangst van haaien.

De tapijthaai is eierlevendbarend, dit betekent dat de eitjes opengaan in de buik van het vrouwtje. Dat vrouwtje plant zich om de 2-3 jaar voort en kan het leven geven aan 18 tot 29 kleine haaien, na een dracht van 9 tot 11 maanden.

 

 

 

 

Crédits photo du bandeau : © NAUSICAA
Crédits photo de la galerie : © NAUSICAA

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren