Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM : Harengula clupeola

FAMILIE : Clupeidae

STAM : Chordata

KLASSE : Actinopterygii

De valse haring, die ook wel geschubde sardine wordt genoemd, is een kleine vis die in scholen zwemt.

Het is een pelagische soort die op een diepte van 0 tot 50 m leeft.

De volwassen dieren begeven zich in de open zee om voedsel te zoeken en te paren, terwijl de jeugdige exemplaren vaak dicht bij de kust blijven en zich verschuilen in trechtermondingen, mangroves, lagunes, insulaire koraalriffen en wierbanken.

De valse haring is een roofdier dat 's nachts op zoek gaat naar eten: weekdieren, wormen, viseieren en zoöplankton, vooral roeipootkreeften.

Deze vis meet gemiddeld 9 cm; de maximale lengte bedraagt 18 cm.

  • Verspreiding :

    Je treft hem aan in de westelijke subtropische zone van de Atlantische Oceaan, in de Golf van Mexico en van het noordoosten van Florida tot het noorden van Brazilië, met inbegrip van de Bahama's, de Caraïben en de Antillen.
  • IUCN-statuut :

    Niet bedreigd

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dat ?

Meer weten over de valse haring

De valse haring heeft tanden op zijn tong.

In NAUSICAA leven de geschubde sardines vrij gegroepeerd; ze bewegen zich in scholen. Afhankelijk van het moment van de dag verzamelen ze zich in de stralen van het natuurlijke licht dat via het glazen dak binnenvalt.

Het vormen van scholen is een verdedigingsmechanisme dat door kleine vissen wordt gebruikt om zich te beschermen tegen hun vijanden. De dichtheid, de grootte, de vorm en de zwemsnelheid van een dergelijke school kunnen variëren in functie van de bedreiging om zo de roofdieren in verwarring te brengen of om aan bepaalde individuen de kans te bieden zich terug te trekken.

De bewegingen van een school zijn synchroon. Binnen de school zijn de haringen op welbewuste en gecentraliseerde wijze verdeeld: iedereen heeft zijn eigen plaats!

100 000

Dat is het aantal individuen waaruit een school van valse haringen kan bestaan.

Deze kleine vissoort groeit snel en heeft een korte levensduur, waarschijnlijk 3 tot 5 jaar.

 

 

 

Fotorechten banner : © Andrea Izzotti – 123RF
Fotorechten thumbnail : © Andrea Izzotti – Fotolia

Animatie bij NAUSICAÁ

Niet te missen ontmoetingen

Dagelijkse animatie rondom de belangrijkste diersoorten van Nausicaá
Je volgt een zeer leerrijk en amusant parcours, je bent getuige van trainings- en voedersessies en je komt alles te weten rond het leven in het grootste aquarium van Europa!
Ontdek verrassende weetjes rond het leven van vissen, en laat je bekoren door wat deze indrukwekkende schepsels allemaal uithalen.

Ontmoet onze 58 000 dieren