Identiteitskaart

LATIJNSE NAAM: Carcharias taurus

FAMILIE: Odontaspididae

STAM: Chordata

KLASSE: Chondrichthyes

De zandtijgerhaai ziet er groot en sterk uit en zijn tanden lijken heel scherp en indrukwekkend, maar toch is hij vreedzaam.

Je vindt hem vooral aan de kust en dicht bij de bodem (bentisch), in tropische en gematigde wateren, op een diepte tot 220 meter. Je kunt hem ook in volle zee aantreffen.

Hij is te herkennen aan zijn omvang en aan de heel ronde vorm van zijn rug.

Hij voedt zich met beenvissen en kraakbeenachtigen, schaaldieren en inktvissen.

Hij meet gemiddeld 2 meter, of zelfs 2,50 meter voor de mannetjes, met een maximale lengte van 3,20 meter.

  • Verspreiding :

    Hij is aanwezig in het westelijke deel van de Atlantische Oceaan (van Canada tot Argentinië) en ook in het oostelijke deel ervan (van Marokko tot Kameroen), in de Middellandse Zee, in de Rode Zee, in de Indo-Pacifische zone (met uitzondering van het oostelijke deel van de Pacifische Oceaan). Hij kan seizoensgebonden en in schoolvorm migreren.
  • IUCN-statuut :

    Kwetsbare soort

Graag wil ik op de hoogte zijn van de nieuweheden van Nausicaá

Wist je dit?

Meer informatie over de zandtijgerhaai
Biomimetica: de eigenschappen van zijn huid hebben als inspiratie gediend voor het ontwerpen van antibacteriële of antifoulingbekledingen. Zijn vinnen of vleugels hebben de luchtvaart beïnvloed: door het plaatsen van ‘sharklets’ op de vleugels van de vliegtuigen verbetert de stabiliteit van het toestel en vermindert het brandstofverbruik.

 

De zandtijgerhaai ziet er indrukwekkend uit en dat krachtig uitzicht wordt nog versterkt door een rij scherpe tanden. En toch is dit eerder een vreedzame soort.

Een vis gebruikt zijn zwemblaas om zijn drijfvermogen op peil te houden, zodat hij kan bewegen zonder te zinken. Een haai heeft geen zwemblaas en houdt in het water zijn lichaam in evenwicht door lucht in te ademen die hij opslaat in zijn maag. Af en toe laat hij die lucht ontsnappen en dan boert hij. Luid en duidelijk!

De zandtijgerhaai is eierlevendbarend; dit betekent dat de eitjes opengaan in de buik van het vrouwtje. Dat vrouwtje geeft het leven aan één of twee baby’s; zij zijn 1 meter lang.

9 maanden: Bij de zandtijgerhaai duurt de zwangerschap 9 tot 12 maanden.

Nog een weetje over deze haai: kannibalisme binnen de baarmoeder. De embryo’s die in de buik van de mamahaai uit de eitjes komen, eten de niet-uitgekomen eieren en de zwakkere embryo’s op. Uiteindelijk blijft er maar ééntje over!

 

Kom kennismaken met de zandtijgerhaai: Reserveer je bezoek! 

 

Venez rencontrer le requin-taureau : Réservez votre visite ! 

Crédits photo du bandeau : © C.Bachimont
Crédits photo de la galerie : © A.Rosenfeld / © P. Brunet

Animatie bij NAUSICAÁ

Een niet te missen afspraak!

Er worden dagelijks activiteiten georganiseerd rond de ‘eminente’ bewoners van Nausicaa. Trainingen, voedersessies en uitleg over het leven in het grootste aquarium van Europa, een parcours dat borg staat voor een rijke en aangename ervaring!
Verdiep je in het leven van de vissen, laat je verrassen door wonderlijke anekdotes en geniet van de capriolen van de meest ongelooflijke dieren.

Ontmoet onze 58 000 dieren