DE HAAIEN VAN NAUSICAÁ

requin gris à Nausicaa

Een haai recht in de ogen kijken, indrukwekkend toch?
In Nausicaá kun je dit tijdens je bezoek meermaals ervaren, in de expositie ‘Van kusten en mensen’ en ook in de ruimte ‘Op reis in volle zee’.
Klein, groot, liggend op de bodem van de tropische lagune of zwemmend door het grote bassin van de volle zee: in Nausicaá zijn er haaien van verschillende groottes, vormen en kleuren.
Waarom haaien in Nausicaá?
Omdat ze aan de top van de mariene voedselketen staan. Als superroofdieren spelen ze een cruciale rol bij het zeeleven.
Sommige haaiensoorten voeden zich inderdaad met zieke of zwakke dieren en treden zo op als natuurlijke regulatoren van de lagere populaties van roofvijanden.

WIE ZIJN DE HAAIEN VAN NAUSICAÁ?

De zandtijgerhaai

De zandtijgerhaai ziet er groot en sterk uit en zijn tanden lijken heel scherp en indrukwekkend, maar toch is hij vreedzaam.

 

De epaulethaai

In het Frans wordt deze haai ook ‘requin marcheur’ genoemd; deze naam heeft hij te danken aan de manier waarop hij zich over de bodem verplaatst, namelijk met behulp van zijn vinnen. Te bewonderen in de expositie Eilandverhalen.

 

De luipaardhaai

Je vindt de luipaardhaai terug in de kelpwouden van het Californische bassin. Hij is te herkennen aan zijn gevlekte mantel.

 

 

WALVISHAAIEN BESTUDEREN MET MEGAPTERA

Requins- baleines dans le cadre de la pose de balise avec l'association Megaptera, dans l'océan indien

Nausicaá steunt al vele jaren de vereniging Megaptera die zich toelegt op de studie van de walvishaaien.
In 2016, 2017 en 2020 heeft Nausicaá deelgenomen aan de expeditie ‘Missie walvishaai’, geleid door Megaptera en Teria, voor foto-identificatie en het aanbrengen van merktekens op walvishaaien in Djibouti. Doel: deze dieren beter leren kennen.

LE SAVIEZ-VOUS ?

  • La particularité du requin est d’avoir des dents tout au long de sa vie : ses dents, disposées sur plusieurs rangées se renouvellent dès qu’elles tombent.
  • Les deux plus grands requins que sont le requin-baleine et le requin pèlerin sont quant à eux de paisibles mangeurs de plancton et de crustacés.
  • Le requin est un poisson cartilagineux, comme la raie.

Les actualités autour des requins de Nausicaá