IN DE TROPISCHE LAGUNE NEEM JE EEN DUIK IN EEN WERELD VAN KLEUREN

Neem de tijd om de tropische lagune van Nausicaá te ontdekken; deze maakt deel uit van de expositie ‘Over kusten en mensen’. In een aquarium van 300 m³ zwemmen meer dan 3.000 dieren van 130 verschillende soorten aan jouw ogen voorbij.
Doktersvissen, trekkervissen, lipvissen, engelvissen of koraalvlinders plataxen ook nog kardinaalbaarzen proberen elkaar te overtreffen in kleur en vorm om jou een verpletterende indruk van leven en overvloed te geven. De vissen zwemmen tussen koralen die voortkomen uit de kweektuin van Nausicaá.
Als je doorloopt, kom je bij de prachtige aquariums van de Koraaljungle waar de clownvissen verbroederen met de mandarijnpitvissen en de koffervissen.

DE DIEREN VAN DE TROPISCHE LAGUNE

Onmogelijk om alle vissen in de tropische lagune van Nausicaá te tellen! Dit zijn een paar soorten uit de lagune die vanaf nu voor jou geen geheimen meer hebben: vissen, maar ook koralen.

De zebrahaai

De zebrahaaien zijn gemakkelijk te herkennen in de lagune en vallen op door het feit dat zij individueel worden gevoed door de verzorgers, vlak bij het lagunestrand.

 

 

De tropische koraalvissen

Doktersvissen, lipvissen, koraalvlinders of engelvissen: de verschillende soorten vermengen zich en voeren een fascinerend ballet van vormen en kleuren op.

 

Lees de identiteitsfiches van de tropische koraalvissen

SAMEN MET DE VERENIGING REEFSCAPERS STEUNT NAUSICAÁ HET HERSTEL VAN DE KORAALRIFFEN

Al 10 jaar lang steunt Nausicaá de vereniging Reefscapers die zich in eerste instantie richt op het herstel van de koraalriffen bij de Malediven.
In 2019 konden dankzij de steun van Nausicaá 10 koraalstructuren herbevestigd worden in Landaa Giraavaru bij de Malediven, wat goed is voor 700 herstelde koraalkolonies. Deze kolonies worden op regelmatige basis gecheckt door de ter plaatse aanwezige biologen om te zien of ze zich goed ontwikkelen.

WIST JE DIT?

  • Koralen zijn dieren die de in de oceaan aanwezige mineralen gebruiken om hun skelet te bouwen. Ze leven in symbiose met algen, de zogenaamde zoöxanthellen. De koralen leven in kolonies van individuen, poliepen genoemd.
  • De koraalriffen vertegenwoordigen slechts 0,2% van de zeeoppervlakte, maar ze herbergen 30% van de totale mariene biodiversiteit
  • De door de ecosystemen van het koraalrif geleverde diensten vertegenwoordigen een jaarwaarde van 1,3 miljard euro.

De soorten die in het koraalrif leven, zouden kunnen bijdragen tot het ontstaan van nieuwe moleculen, stoffen en genen, met toepassingen in verschillende domeinen zoals de strijd tegen kanker.