NAAR CALIFORNIË, MET DE ZEELEEUWEN VAN NAUSICAÁ

Oog in oog staan met een zeeleeuw, dat kan in Nausicaá. Een vreemde eerste ontmoeting, toch? De oorrobben, snel en nieuwsgierig, zwemmen vlak onder je neus voorbij.
In de zeeleeuwentunnel krijg je een quasi-panoramische kijk op deze zeezoogdieren. Rechts, links, onder je voeten … Ze lijken wel overal tegelijk te zijn en doorklieven supersnel de 1.000 m³ water van het bassin.
Nausicaá verwelkomde de eerste zeeleeuwen in 1998. Door de jacht op haar pels en haar vlees was deze soort zo goed als verdwenen, maar dankzij de aanleg van reservaten kon ze toch worden beschermd.
De zeeleeuwen van Nausicaá zijn afkomstig van Europese dierentuinen (Duitsland, België, Nederland en Frankrijk) waar ze werden geboren. Je kunt ze bewonderen in de expositie ‘Van kusten en mensen’.

WIE ZIJN DE ZEELEEUWEN VAN NAUSICAÁ?

Otaries dans le bassin californien de Nausicaa

Het Californische bassin biedt onderdak aan 5 zeeleeuwen of oorrobben, met een leeftijd van 6 tot 25 jaar.
Speedy, Fridolin, Scooby, Moritz en Baloo delen een ruimte waarin ze kunnen zwemmen, waarin ze kunnen luieren op de rotsen en waarin ze ook dagelijks hun fysieke training oefenen.
Zeehond of oorrob? Een vraag die vaak terugkomt.
Een trucje om ze uit elkaar te houden: de oorrobben hebben een extern oor, de zeehonden niet. En als je te ver verwijderd bent om hun oren aan een grondige inspectie te onderwerpen, kijk je gewoon naar de manier waarop ze zich verplaatsen. De oorrob steunt op zijn flippers om vooruit te gaan, terwijl de zeehond op zijn buik naar voren schuift.
Als je de ruimte van de zeeleeuwen verlaat, kom je bij de grote familie van de zeeroofdieren waar je walrussen, zeehonden en oorrobben aantreft.

DAGELIJKSE TRAINING VAN DE ZEELEEUWEN

Niet te missen tijdens je bezoek aan Nausicaá: de zeeleeuwenshow!
Je ziet hoe de oorrobben worden getraind. Het team van verzorgers doet elke dag een reeks oefeningen met de zeeleeuwen om ze fysiek uit te dagen, maar ook om ze vertrouwd te maken met een aantal handelingen zoals tanden poetsen, medische onderzoeken en behandelingen (radiografie, echografie).

WIST JE DIT?

  • De oorrob blaft! Zeeleeuwen zijn vrij communicatief en spraakzaam. Ze zijn dan ook goed hoorbaar van buitenaf, terwijl je wandelt langs het strand.
  • Een flipper uit het water? De oorrob is volop bezig met het regelen van zijn lichaamstemperatuur. In de zomer zul je ze vaak zien luieren op de rotsen, waar ze zich koesteren in de zomerse warmte.
  • Onder water geeft de oorrob blijk van lenigheid en snelheid: hij kan gemakkelijk een topsnelheid van 30 km/uur halen. Wees aandachtig!

NIEUWS OVER DE ZEELEEUWEN VAN NAUSICAÁ