IN HET AANRAAKBASSIN IS DE ZEE BINNEN HANDBEREIK

Le bassin tactile de Nausicaá, raie bouclée et public

 

Een vis strelen, had je dat ooit gedacht? Bij het aanraakbassin van Nausicaá, in de expositie ‘Van kusten en mensen’, zijn de dieren binnen handbereik, dichterbij is haast niet mogelijk.
Zodra je aan de koude gewend bent – de vissen van het aanraakbassin leven in de koude zeeën – zul je verrast worden door de zachtheid van het buikvelletje van de rog, maar ook door het rasperige kantje van het lichaam van de hondshaai.
De vissen komen vrijwillig naar de bezoekers toe en nemen afstand als ze er genoeg van hebben.
En, klaar om je hand in het water te steken?

DE DIEREN VAN HET AANRAAKBASSIN

De vissen van het aanraakbassin zijn heel gangbare soorten die in koud water leven en dus kunnen worden waargenomen in de Noordzee of de Atlantische Oceaan.

De stekelrog

De ster van het aanraakbassin! De stekelrog heeft geen angst van de bezoekers, hij laat zich de strelingen welgevallen en verdwijnt dan naar de bodem van het bassin.

De hondshaai

En als je nu eens een haai kon aanraken? Dat kan, de hondshaai behoort tot de familie van de haaien! Hij ligt vaak op de bodem van het bassin en voedt zich met weekdieren en kleine vissen.

Meer informatie over de hondshaai

MET HET PROJECT SUMARIS SCHENKT NAUSICAÁ AANDACHT AAN DE ROGGEN VAN ONZE KUST

Sumaris (logos du projet) et Interreg des deux mers. Photo d'une raie.Nausicaá neemt deel aan het Europese project SUMARIS dat Nederlandse, Belgische, Engelse en Franse partners samenbrengt. Dit project is bedoeld om te komen tot een duurzaam beheer van de roggensoorten die aanwezig zijn in het Kanaal en de Noordzee, met name door de wetenschappelijke kennis over de toestand van de voorraden van elke soort, hun voortplantingscycli en hun overlevingskansen verder uit te bouwen.

 

 

Verdiep op ludieke wijze je kennis over de roggen en maak je eigen papieren happertje. (in Engels)

WIST JE DIT?

  • Jeugdige koolvissen maken soms knorgeluidjes terwijl ze jagen.
  • De tarbot is een ‘linksom gedraaide’ soort, dat wil zeggen dat de twee ogen aan de linkerkant staan.
  • De eitjes van de rog noemen we ‘zeemeerminnentasjes’.
  • Nausicaá telt 6 soorten roggen, verdeeld over de verschillende expositieruimten.

ONTDEKT DE ANDERE RUIMTES VAN NAUSICAÁ