IETS DICHTER BIJ DE OCEAAN

Je hoeft echt niet met je neus tegen het grote venster van het aquarium te gaan staan … neem plaats op de banken en geniet van het ‘grootse spektakel van de oceaan’. Een immense glaspartij van 100 m² zorgt voor een origineel panorama, een ongelooflijke kijk op het mariene landschap van de volle zee.
Het grote bassin van de volle zee is geïnspireerd op het eiland Malpelo dat zich ter hoogte van Colombia bevindt en zet de fauna van de Stille Oceaan in de kijker.
In de verte ontwaar je de mantarog die voortschrijdt alsof hij net voor jou in het water zweeft … Hij beweegt zich tussen de scholen vissen door, maakt plots een hele reeks loopings en trekt zich dan opnieuw achteraan in het bassin terug.
Meer dan 40 vissoorten, haaien en roggen leven samen in het grote bassin. Met een inhoud van 10.000 m³ en uitzonderlijke afmetingen (het bassin is 60 m lang en 35 m breed) vormen het bassin van de volle zee en de grote glaspartij de grootste aandachttrekkers van de expositie Op reis in volle zee.
Voor meer informatie over het grote bassin van de volle zee kun je een bezoek achter de schermen boeken.

DE DIEREN VAN HET GROTE BASSIN VAN DE VOLLE ZEE

In het bassin van de volle zee bewegen haaien, roggen en grote scholen vissen zich naast elkaar, in een ruimte met plaats voor iedereen.
Niet te missen tijdens je bezoek: het voeden van de mantarog!

De mantarog

De grote mantarog kan 8 meter lang worden en tot 1,8 ton wegen, waardoor dit de grootste rog ter wereld is. Hij voedt zich met plankton.
 Meer informatie over de mantarog

De grijze haai of grootvinhaai of zandbakhaai

De grijze haaien van het grote bassin vallen onmiddellijk op: ze zijn altijd in beweging. Ze zwemmen meestal dicht bij de bodem en hebben een voorliefde voor zandgronden.

Meer informatie over de grijze haai of grootvinhaai of zandbakhaai

Maak kennis met de andere haaien van Nausicaá

NAUSICAÁ STEUNT DE FONDATION MALPELO

Het eiland Malpelo, dat als inspiratie diende voor de expositie Op reis in volle zee, is een uitgestrekt beschermd zeegebied geworden dankzij de volharding van Sandra Bessudo. Zij richtte in 1999 de Fondation Malpelo op om het eiland te beschermen.
Nausicaá steunt de acties van deze stichting, en dan vooral een project rond het onderzoek naar de bescherming van de hamerhaai.

 

WIST JE DIT ?

  • Je herkent de grote mantarog aan de twee schedeluitwassen aan elke zijde van zijn grote bek.
  • Het grote bassin van de volle zee biedt ook onderdak aan adelaarsroggen, duivelsroggen en gravende gitaarroggen.
  • De adelaarsroggen woelen het zand in het bassin om, op zoek naar schelpjes die de verzorgers verstopt hebben.
  • De druk van de 10.000 m³ water op de grote glaspartij bedraagt 500 ton!

op volle zee